"Öğretmen ihtiyacı varken her sene sözleşme yenilenmesinin amacı nedir?"

Türk Eğitim Sen Giresun Şube Başkanı Arif Çetinkaya, kurulduğu günden bu yana hak ve hukukun mücadelesini vererek eğitim çalışanlarının içinde bulundu

Türk Eğitim Sen Giresun Şube Başkanı Arif Çetinkaya, kurulduğu günden bu yana hak ve hukukun mücadelesini vererek eğitim çalışanlarının içinde bulunduğu şartları iyileştirmeye çalışan sendikalarının, bu konudaki mücadelesine devam edeceğini belirtti.

Çetinkaya, yaptığı yazılı açıklamada, eğitim çalışanlarının önemli sorunlarının bulunduğunu, bunlardan birinin de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/C ve 4/B kapsamında çalışanların kadrolarını alabilmesi olduğunu ifade etti. Devlet memurları kanununun 4/C ve 4/B kapsamında çalışanların kadrolarının verilmesini isteyen Çetinkaya,"Özelleştirilen kamu kurum ve kuruluşlarından Milli Eğitim Bakanlığı'na geçen ve 657 Sayılı DMK nun 4/C kapsamında çalıştırılan arkadaşlarımız kadrolularla ayın işi yapmasına rağmen aynı haklara sahip değillerdir. Örneğin 2011 yılı için çalışanlara verilecek aile yardımı zammından bu arkadaşlarımız yararlanamayacağı belirtilmektedir. Halbuki bu haklardan 4/C liler de yararlanmalıdır. Bu arkadaşlarımız bulundukları okul ve kurumlarda memur ve hizmetli görevi yapmakta fakat aynı ücreti alamamaktadır. 4/C statüsünde çalışan arkadaşlarımız yılda 11 ay çalışmaktadır. Ortalama 900 lira ücret alan 4/C lilerin 11 ay maaş aldığını düşündüğümüzde ortalama maaşlarının 825 liraya düştüğünü görmekteyiz. Eylül 2010 ayında 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 2 bin 966 lira olduğu ülkemizde bu maaşla geçinmenin nasıl olduğunu en iyi bu arkadaşlarımız bilir. Bu arkadaşlarımızın içinde bulunduğunu bu sıkıntılar aile huzurlarını da bozmuştur. Maalesef bu durum boşanmalar yoluyla ailelerin parçalanmasına neden olmuştur. Bu arkadaşlarımız bir an önce kadroya geçirilmelidir." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukç'nun sözleşmeli statüde öğretmen alımı yapılmayacağı, mevcut sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilerek bundan sonra alınacak tüm öğretmenlerin kadrolu olarak göreve başlatılacağı sözünü vermesine rağmen bugüne kadar bir değişiklik olmadığını hatırlatan Çetinkaya, şöyle konuştu: "Bir taraftan öğretmen ihtiyacı varken öğretmenlerin sözleşmeli olarak işe başlatılmasının, her sene sözleşme yenilenmesinin amacı nedir? Öğretmenlerimizin atama dönemlerinde kadroya geçmeleri ve yer değişikliği eğitimi de olumsuz etkilenmektedir. Aynı işi yapan öğretmen arkadaşlarımız kadrolularla aynı haklara sahip değildir. Mahkemeler kanalı ile birçok haklarını elde ettiğimiz sözleşmeli arkadaşlarımızın kadroya geçirilmesi bir an önce gerçekleştirilmelidir. Yeni alımlarda sözleşmeli personel alımı yapılmamalıdır."