Hristofyas: Bağış'ın açıklamaları yılsonunda çözümü imkansızlaştırıyor

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Türkiye'nin Kıbrıs sorununun çözümüne hazır olmadığını iddia etti.

Devlet Bakanı ve Başmüzakere

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Türkiye'nin Kıbrıs sorununun çözümüne hazır olmadığını iddia etti.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Güney Kıbrıs'ı tanımadıkları yönünde açıklama yapmasına atıfta bulunan Hristofyas, "Bağış'ın açıklamaları yıl sonuna amaçlanan çözümü imkansızlaştırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Paralimni'de gerçekleştirilen bir kitap fuarı açılışı sırasında konuşma yapan Hristofyas, Rum kesiminin Kıbrıs sorununun ilkelere dayanan çözümüne hazır olduğunu savundu fakat Türkiye'nin bir çözüme hazır olmadığını iddia etti.

Hristofyas, tüm halkın insanlık haklarına ve temel özgürlüklerine saygı gösterilecek şekilde, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin birleşik federal bir Kıbrıs Cumhuriyetine dönüşmesine hazır olduklarını" ileri sürdü.

BAĞIŞ'IN AÇIKLAMALARI SORUNUN YILSONUNA KADAR ÇÖZÜMÜNE OLANAK BIRAKMIYOR

Konuşmasında Egemen Bağış'ın kısa zaman önce Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı "iki devlet ve iki halka" ilişkin açıklamaları da yorumlayan Hristofyas, bu ifadelerin Kıbrıs sorununun yıls onuna kadar gerçekleşecek çözümüne çok da olanak bırakmadığını" öne sürdü.

Bağış'ın açıklamalarının, Türkiye'nin "mevcut konjonktürde Kıbrıs sorununun çözümü yönünde hareket etmesi hususundaki iyi niyeti ve siyasi irade eksikliğini ortaya çıkardığını" iddia eden Hristofyas, bu açıklamaları provokasyon (kışkırtma) diye nitelendirdi ve "bunun sadece Kıbrıs Cumhuriyetine karşı değil, Türkiye'nin tam üyesi olmayı istediği Avrupa Birliğine de karşı olduğunu" ifade etti.