Rus işadamından Türk meslektaşlarına tavsiye: Rusya piyasasının kapısı fuarla açılır (Özel)

Rus Avtolucks Başkanı İsmail Kuliyev, Türk şirketlerin Rus piyasasına yönelik ilk adımını mutlaka fuarlardan atması gerektiğini söyledi.

Taşım

Rus Avtolucks Başkanı İsmail Kuliyev, Türk şirketlerin Rus piyasasına yönelik ilk adımını mutlaka fuarlardan atması gerektiğini söyledi.

Taşımacılık, lojistik ve gümrükleme hizmetleri işiyle uğraşan şirketin yöneticisi Kuliyev, aynı zamanda Rusya'nın en büyük fuar kurumu Krocus Expo'nun Türkiye temsilciliğini yapıyor. Şirkette yedi yıldır başkanlık yapan Kuliyev, Rusya'da Türk şirketlerinin taşımacılık, gümrükleme ve lojistik hizmetleri sunduklarını söyledi. Hizmetlerinden faydalanan Türk şirketler arasında Şişecam, Paşabahçe ve Efes Pilsen gibi şirketlerin bulunduğunu vurguladı. Kuliyev, "Gümrük işlerini de yapıyoruz. Bazı Türk inşaat firmalarına da hizmet veriyoruz. Şirketimizde toplam 70 personelimiz görev yapıyor, Moskova ana ofisi dışında St.Petersburg, Soçi, Ufa, Kazan, Rostov ve Gorohvets, ayrıca da İstanbul ve Azerbaycan'da da temsilciliğimiz faaliyet gösteriyor." dedi.

2002 yılından itibaren Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri, Türkiye ve Avrupa ülkelerinde geniş şekilde faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade eden Rus iş adamı, "Bizim çalışmalarımızda, uluslararası taşımacılık, gümrükleme, fuar, sergi lojistiği ve karayolu nakliyesi önemli yer tutuyor. Avrupa ve Türkiye limanlarından çeşitli meyve sebze taşımacılığını yapıyoruz." bilgisini verdi.

MOSKOVA KROCUS EXPO'NUN TÜRKİYE TEMSİLCİSİ

Fuar ve sergi taşımacalığına ağırlık verdiklerini de belirten Kuliyev, Rusya'nın dev Krocus Expo adlı uluslararası sergi fuarının dört ana lojistik şirketinden biri olduklarını kaydetti. Yabancı firmaların fuara katılımını sağladıklarını aktaran iş adamı, "Örneğin 2009 yılında Fransa'nın Moskova'da Otomobil fuarını organize ettik. Çok sayıda katılım oldu. Fransız dev otomobil sanayisini fuara taşıdık. Türkiye ile de bu konuda çalışmalarımız var. Türk Türkel fuarcılık şirketinin aracılığıyla 10'dan fazla Türk şirketin Moskova Krocus Expo fuarına katılmasını sağladık. Şu anda yaklaşık 10 Türk sanayi şirketi aynı alanda fuara katılmış bulunuyor. Önümüzdeki günlerde İtalyan mobilya sanayisi fuarını da organize edeceğiz." diye konuştu.

Türkiye ve Rusya arasında daha fazla ticari ilişkileri sağlayabilmek için yeni strateji geliştirdiklerini anlatan Kuliyev, hedeflerini şöyle açıkladı:

"Rus işadamı Aras Agalarov'un sahip olduğu Krocus Expo'nun Türkiye resmi temsilcisi olduk, elimizde çeşitli fırsat ve imkanlar var. Hedeflerimiz şunlar: Türk firmaların Rusya fuarlarına kolay şekilde katılımını sağlamak. Krocus Expo da Rusya fuar ve sergi dünyasının en devlerinden biri. Biz bu kurumun Türkiye Temsilcisi olarak daha fazla katılımı sağlamayı planlıyoruz. Türk firmların burada kendi ürünleri satabilmesinde yardımcı olmak ve fiyat politikasında kolaylılar sağlamak. Genel olarak Türk sanayisini Rusya'ya taşımak lazım. Burada iş yapabilmek için Rus ticaret zihniyetini iyi bilmek lazım. İyi organize edilmesi şart."

SOÇİ'DE LOJİSTİK İMKAN

2014 Soçi Olimpiat Oyunları için inşaat işleri yapıldığını ve dev şirketlere lojistik destek sağladıklarını kaydeden iş adamı konuyla ilgili olarak da şu bilgileri verdi:

"Burada lojistik şirketlere de iş düşüyor. Soçi ile ilgili biz lojistik faaliyetlere imza atıyoruz. Orada şubemiz var. Çok sayıda firmanın orada taşımacılığını yapıyoruz. Avtolucks şirketi, Rus iktidar Birleşik Rusya Partisi'nin Lojistik Projesi'nde de yer alıyor. Görevim çerçevesinde Türk firmaların Rus piyasasına nasıl rahat girmeleri hususunda bilgiler veriyorum."