Bakan Çağlayan: Çin ile Türkiye, 2020'deki dış ticaret hedefini 100 milyar dolar olarak belirledi

Çin Başbakanı Ven Ciabao ile Conrad Otel'de biraraya gelen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin 2015 yılında

Çin Başbakanı Ven Ciabao ile Conrad Otel'de biraraya gelen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin 2015 yılında 50 milyar dolar ile sınırlı olmadığını söyledi. Her iki ülkenin Başbakanlarının 2020 yılında 100 milyar dolar hedef koyduğunu dile getiren Çağlayan, Çinli meslektaşı ile yoğun bir çalışma içinde olduğunu anlattı.

Çin Başbakanı Ven Ciabao'nun İstanbul'daki temasları devam ediyor. Sabah saatlerinde Ayasofya ve Sultanahmet Camii'ni ziyaret eden Çin Başbakanı Conrad Otel'de Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile biraraya geldi.

Çin ile Türkiye arasında yapılan anlaşmayı hatırlatan Çağlayan, "İki ülke arasında yapılan anlaşma ekonomide yeni bir dönemi başlatmıştır. 2015 yılı ile ilgili dış ticaretimizi 50 milyar dolara çıkarma konusundaki hedefiniz, ben ve meslektaşım talimatları aldık çok yoğun çalışacağız. Yükümüzün ağır olduğunu ama kolay olduğunu biliyoruz. Aramızda çok ciddi işbirliği yapabilecek ve geliştirebilecek bir anlayış var. Bu hedef 2015'te 50 milyar dolarla sınırlı değil; Sayın Başbakanlar hedefi 2020'de de 100 milyar dolar olarak koydular. Sayın Başbakanlar ticaretimizin dengeli ve eşit bir şekilde olması için bizi uyardılar. Dün imzalamış olduğumuz 4 yeni anlaşma sizler açısından çok önem arz ediyor." diye konuştu.

İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması için gerekli anlaşmaların yapıldığını belirten Çağlayan, "Tarihi İpek Yolu'nun iki önemli oyuncusu olarak tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması ve gerekli organizasyon yapılması konusunda ortaklık anlaşmasını beraber imzaladık. Çin dünyanın müteahhitlik sektöründe birincisi biz de ikincisiyiz. Bu çerçevede her iki ülkenin müteahhitleri olarak üçüncü ülkelerde iş yapma konusunda mutabakat zabtımızı imzalamış olduk. Biz meslektaşım ile çalışmaya başladık. İki saatlik toplantı yaptık heyetlerimiz ile beraber. Ben de Hong Kong'a geleceğim işadamları ile beraber ve orada yoğun görüşmeler yapacağız iş adamları ile. Çin firmalarının ortak yatırımlar yapması yaptığımız bir diğer anlaşma." ifadelerini kullandı.