Ankara Barosu seçimlerine divan krizi damgasını vurdu

Ankara Barosu'ndaki başkanlık seçimine 'divan krizi' damgasını vurdu. Seçime katılan gruplar, Demokratik Sol Avukatlar Grubu'nun başkan adayı Metin Fe

Ankara Barosu'ndaki başkanlık seçimine 'divan krizi' damgasını vurdu. Seçime katılan gruplar, Demokratik Sol Avukatlar Grubu'nun başkan adayı Metin Feyzioğlu'nun taraftarlarınca divan oluşturmak istenmesine karşı çıktı. Feyzioğlu'nun taraftarları divan kurulması için imza verirken başta Baroda Birlik Grubu ve Çağdaş Avukatlar Grubu olmak üzere diğer gruplar buna karşı çıktı.

Feyzioğlu'nu destekleyen Demokratik Sol Avukatlar Grubu dışındaki grupların imza vermemesi üzerine divan oluşturulamadı. Baroda Birlik Grubu'nun adayı Aydoğan Koru, Feyzioğlu'nun da içinde yer aldığı divanın uzlaşma içermediğini belirterek, "Seçimlerin daha demokratik yapılabilmesi için divanın uzlaşma içinde oluşturulması gerekiyordu. Ancak bu olmadığı için imza vermiyoruz." açıklaması yaptı. Tepkiler üzerine Feyzioğlu divan kurulu adayını geri çekmek zorunda kaldı. Bunun üzerine gerekli olan 970 delegenin imzasına ulaşılarak divan çalışmasına geçildi. Seçimlerin yarın tamamlanması bekleniyor.

REFERANDUM SONRASI YARGIDA SEÇİMLER HIZLANDI

Yargıda 2010 yılı sonbaharı adeta seçimlerle geçiyor. Yaklaşık 12 bin hakim ve savcı 17 Ekim'de HSYK üyeliği seçimleri için sandık başına giderken, avukatlarda yeni Baro başkanlarını seçecek. En önemli seçim ise Barolar Birliği başkanlarını çıkaran Ankara Barosunda yaşanıyor. Vedat Ahsen Coşar'ın Barolar Birliği Başkanlığına seçilmesinden sonra dikkatler Türkiye'nin en büyük barolarından olan Ankara Barosundaki seçimlerine çevrildi. 2-3 Ekim tarihleri arasında yeterli çoğunluk sağlanamadığı için Ankara Barosu'nun 61. Genel Kurulu 9-10 Ekim tarihlerine ertelenmişti. Genel Kurulda, Baro Başkanı seçimi, 10 asıl ve 10 yedek üyeden oluşan Yönetim Kurulu Üyesi seçimi, 5 asıl 3 yedek üyeden oluşan Disiplin Kurulu Üyesi seçimi, 33 asıl ve 33 yedek üyeden oluşan Türkiye Barolar Birliği Delegesi seçimi ile 3 asıl ve 3 yedek üyeden oluşan Denetleme Kurulu Üyesi Seçimi yapılıyor.

Ankara Barosu'nda 5 grup seçimlere girerken çekişme Baroda Birlik Grubu ile Demokratik Sol Grubu arasında geçiyor. Anayasa değişikliğine "Evet" diyen Baroda Birlik Grubu'nun başkan adayı Avukat Aydoğan Koru ile referandumda "Hayır" cephesinde yer alan Demokratik Sol Avukatlar Grubu başkanı adayı Avukat Metin Feyzioğlu arasında kıyasıya bir rekabet yaşanacağı tahmin ediliyor.

BARODA BİRLİK GRUBU'NUN SLOGANI: CÜBBEDE APOLET OLMAZ

Ankara Barosu için önemli bir sürecin eşiğinde bulunduklarını dile getiren Baroda Birlik Grubu Başkanı Aydoğan Koru, kazanması halinde baroyu vesayet görüntüsünden kurtararak demokrasi getireceğini söyledi. 'Cübbede apolet olmaz' sloganıyla seçimlere giren Koru, 28 Şubat'a destek verilmesinin baroyu vesayet altına soktuğunu, bugün ise Ergenekon ve Balyoz yanında yer alan yargı mensuplarının baroya olan güveni azalttığına dikkat çekti. Koru, amaçlarının baroyu vesayet görüntüsünden kurtararak, demokrat bir yapıya kavuşturmak olduğunu belirtti. Koru, avukatlarla birlikte baroya yön vereceklerini aktardı.

KARARGAHTA BALYOZ SANIKLARI İÇİN İTİRAZ DİLEKÇELERİ HAZIRLAMIŞTI

Demokratik Sol Avukatlar Grubu'nun ön seçimini kazanarak başkan adaylığını açıklayan Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ise, Balyoz darbe planı davasında 102 sanık hakkında verilen yakalama kararının kaldırılması için Genelkurmay karargahında yapılan toplantıya katılmasıyla dikkatleri üzerine çekmişti. Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile yakın diyaloguyla gündeme gelen Feyzioğlu'nun İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ni oyalamak için 'reddi hakim' formülünü gündeme getirdiği iddia edilmişti. Balyoz davasında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi "yakalama kararı" çıkardıktan sonra, Genelkurmay Karargahı'nda Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu Başkanlığı'nda bir toplantı yapılmış ve toplantıya bütün kuvvet komutanlarının adli müşavirleri de katılmışlardı. Ankara Barosunun 9-10 Ekim 2010 tarihlerinde yapılacak 61. Olağan Genel Kurulu'na katılacak gruplar, baro başkan adayları ve sloganları şöyle:

- Baroda Birlik Grubu Başkan Adayı Avukat Aydoğan Koru'nun sloganı, "Cübbede rütbe olmaz"

- Çağdaş Avukatlar Grubu Başkan Adayı Avukat Ziynet Özçelik'in sloganı, "Ne efendi ne köle"

- Demokratik Sol Avukatlar Grubu Başkan Adayı Avukat Metin Feyzioğlu'nun sloganı, "Söz verdik birlikte başaracağız"

- Devrimci Demokrat Avukatlar Grubu Başkan Adayı Avukat Tevfik Demir'in sloganı bulunmuyor.

- (Yeni Sol) Üçüncü Yol Grubu Başkan Adayı Avukat Bülent Turhan Gündüz'ün de sloganı bulunmuyor.