Türkiye, enerji kaynaklarını verimli kullanmanın yollarını arıyor

Jeotermal enerjide dünyada 7. Avrupa'da ise 1. sırada yer alan Türkiye, bunu en iyi şekilde kullanmanın yollarını arıyor. Denizli Valiliği, Milli Prod

Jeotermal enerjide dünyada 7. Avrupa'da ise 1. sırada yer alan Türkiye, bunu en iyi şekilde kullanmanın yollarını arıyor. Denizli Valiliği, Milli Prodüktivite Merkezi (MPM), Denizli Ticaret Odası(DTO) ve Denizli Sanayi Odası (DSO) işbirliği ile düzenlenen "Denizli'de Jeotermal Enerji Potansiyeli Ve Verimli Kullanım Olanakları Paneli" DTO Konferans Salonu'nda yapıldı.

Panele Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Denizli Belediyesi Başkan Vekili Osman Zolan, MTA Genel Müdür Yardımcısı Hayrullah Dağıstan, Kırşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Başkanı Yaşar Bahçeci, Denizli İl Özel İdaresi Genel sekreter Yardımcısı İsmail Edip Yılmazlı ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Harun Kemal Öztürk, DSO Başkanı Müjdat Keçeci, DTO Başkan Vekili Hüseyin Memişoğlu, Denizli İl Genel Meclis Başkanı Halil Pekdemir ve davetliler katıldı.

DTO Başkan Vekili Hüseyin Memişoğlu, sanayi sektöründe enerjinin önemli bir yer edindiğini, üretim için önce enerjinin var olması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin enerji konusunda zengin bir ülke olduğu belirten Memişoğlu, "Jeotermal enerjide ülkemiz dünyada 7. Avrupa'da ise 1. sırada yer alıyor. Bunu en iyi şekilde değerlendirmeliyiz." dedi.

DSO Başkanı Müjdat Keçeci de, MPM'nin Denizli'de önemli çalışmalar yaptığını ifade ederek Arap ülkelerinde petrolün, Türkiye'de ise jeotermal enerjinin zengin olduğuna dikkat çekerek, "Dünyanın en ucuz ve en verimli enerjisinin jeotermal enerjidir. Denizlili yatırımcılar jeotermal enerjiyi iyi değerlendirmesi gerekir." diye konuştu.

MPM Genel Sekreteri Kerim Ünal da Türkiye'de sıcak suyun ve rüzgâr enerjisinin iyi şekilde değerlendirileceğini söyledi. Ünal, "Türkiye, enerji maliyetleri açısından hovardalık yapıyor. Kaynaklarımızdan en iyi şekilde yararlanmamız gerekiyor. Türkiye enerji alanında birçok kaynağa sahip. Bunları doğru ve etkili bir şekilde kullanmalıyız. Yapılması planlanan elektrik santrallerinin çevreye zarar vermeyecek." şeklinde konuştu.

Vali Yavuz Erkmen ise jeotermal enerjinin Denizli'de çok şey ifade ettiğini bu enerjinin birçok alanda yoğun şekilde kullanıldığını anlattı.

Konuşmaların ardından Belediye Başkan Vekili Osman Zolan'ın panel başkanlığını yaptığı "Denizli'de Jeotermal Enerji Potansiyeli ve Verimli Kullanım Olanakları Paneli"ne geçildi.

Panelde, MTA Genel Müdür Yardımcısı Dağıstan, Kırşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Başkanı Yaşar Bahçeci, Denizli İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Edip Yılmazlı PAÜ Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Harun Kemal Öztürk jeotermal enerji hakkında ve kullanım alanları konusunda bilgi verdi.

Panelin sonunda Vali Erkmen ve diğer protokol üyeleri tarafından panelistlere plaket verildi.