Ölüm tehditlerine rağmen sahneye çıkan Arzruni, Türkler ve Ermenileri New York'ta buluşturdu
Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu tarafından Carnegie Hall'de organize edilen sahneye çıkan dünyanın saygın piyanistlerden Şahan Arzruni, Amerika'd
Geçtiğimiz ay Van'daki Akdamar Kilisesi'nin açılışı nedeniyle verdiği konser ile Amerika'da bulunan bazı aşırı Ermenilerin tepkisini çeken Arzruni, yine Türk-Ermeni toplumları arasında barış köprüleri kuracak bir adım attı. New York ve çevre eyaletlerde yaşayan bazı Ermeni derneklerinin tepkisini çeken konsere 600'e yakın sanat sever katıldı. New York'un ve dünyanın en prestijli müzik salonlarından olan Carnegie Hall'deki konsere gelenlerin yarısının Türk yarısının ise Ermeni olduğu gözlendi.
Keman sanatçısı Cihat Aşkın ile birlikte dün gece Carnegie Hall de konser veren Arzruni, "Türkiye'den sonra burada bir konser vermek bana büyük heyecan verdi." dedi. Konserin Türk ve Ermeni toplumlarına fayda sağlayacağına inandığını belirten Arzruni, insanlara müziğin evrensel dili ile seslenebilmekten büyük mutluluk duyduğunu vurguladı.
Carnegie Hall önünde konser öncesi bazı aşırı Ermeni asıllı Amerikalılar, Türkiye'nin 1915 olaylarını bu tür etkinliklerle 'görmezden' gelemeyeceği ve sorunun çözümüne ulaşamayacağını içeren broşür dağıttı.
Türk ve Ermeni sanatçıların eserinin ortaklaşa çalındığı konser sonrasında Türkiye'nin New York Başkonsolosu Mehmet Samsar, hem Arzruni'ye hem de Aşkın'a birer teşekkür buketi verdi.
Arzruni ile 'Sarı Gelin', 'Horon' gibi eserleri icra eden Aşkın, "Bugün burada iki toplum arasında müziğin evrensel mesajını vererek güzel bir şeyler yaptık." dedi. Konser vermenin kendisi adına bir 'devlet vazifesi' olarak tanımlayan Aşkın, "Aynı zamanda bu ülkeler arasında barışa hizmet ettiği için çok önemli." diye konuştu. Dünyanın en önemli müzik salonlarından birisinde Türk ve Ermeni iki sanatçının konser vermesinin diplomatik ve politik camiaya önemli mesajlar vereceğini ileri süren Aşkın, Türk dış politikasının son yıllarda sorunların çözümü için gösterdiği çabayı takdir ettiğini söyledi. Konserin çok yararlı olacağını savunan Aşkın, "Zor şartlar altında konser verdik. Piyanist sanatçımıza (Arzruni'yi kast ediyor) çok tehditler geldi. Hatta ölüm tehditleri dahi geldi. 'Konseri yapma, Türklerin aleti olma' diye ama Şahan böyle şeyleri göğüsledi, kendisi kahraman." şeklinde konuştu.
Gerek konser öncesi gerekse konser anında diaspora Ermenileri tarafından hiçbir gösterinin yapılmaması dikkat çekerken, konserin son derece olumlu bir atmosferde icra edilmesi dikkat çekti. Konsere gelen yüzlerce Ermeni ve Türk konser sonrası verilen resepsiyonda sohbet etme imkanı buldu.
Van'daki Akdamar Kilisesi'nin açılışında da Arzruni'nin bir konser verdiğini anımsatan Başkonsolos Samsar, "Biz aynı konseri burada tekrar etmek istedik." dedi. Konserin hem katılım hem de içerik olarak başarılı olduğunu belirten Samsar, "Seyircilerin yarısı Ermeni yarısı Türk idi. O nedenle de ortak bir konser oldu. Bu bir başlangıç, umarım bundan sonra devamı gelir." dedi.
Konserden günler öncesinde Arzruni, Aşkın ve bir diğer Ermeni sanatçı olan Kevork Tavityan'ın ortaklaşa sahne alacağı duyurulurken, Tavityan etkinlikte yer almadı. Türk diplomatlar, Tavityan'ın diaspora Ermenilerinin baskılarından çekindiğinden dolayı değil, şeker hastalığı ve vizesinde çıkan sorun nedeniyle konsere gelemediği bilgisini verdi.