Dudaktan Kalbe Gösterimde

Çetin Işıközlü'nün Dudaktan Kalbe adlı üç perdelik operasının İzmir prömiyeri 9 Ekim 2010 Cumartesi günü saat 20.00'de gerçekleştirilecek.

Dudaktan Kalbe Gösterimde
Reşat Nuri Güntekin'in aynı adlı romanından alınarak Eflatun Neimetzade ve Durmuş Öner tarafından librettosu yazılan Dudaktan Kalbe operasında orkestra ve koro şefliğini Ali Hoca üstleniyor. Evin Atik'in rejisi ile sahnelenecek olan eserin dekor ve kostümleri Seyhan Atamer tarafından hazırlandı. Koreografiyi Şebnem Şenel Akın, ışık tasarımcılığını Oktay Kanca'nın üstlendiği Dudaktan Kalbe operasında solo rolleri: Eylem Demirhan Duru, Şebnem Arfaei Zarandi, Oğuz Çimen, Umut Tarık Akça, Kıvanç Uğraşbul, Evrim Keskin, Sevgi Yalçın, Nurgün Baburhan, Filiz Güneş, Hüseyin Çanlıoğlu, Haldun Özörten, Melisa Özdemir, Şeniz Çatıkkaş Çimen, Seza Agun, Çiğdem Tezişçi, Kaner Sümer, Mertol Türkbay, Suhan Arslan, Aşkın Metiner, Murat Direk, Rıza Ekşioğlu, Mehmet Büyükkeskin, Murat Duyan, Asım Seyhan paylaşıyorlar.Kahramanlarının tümüyle duygusal dünyalarının anlatıldığı Dudaktan Kalbe operasında; mutsuzlukla biten yasak aşk, modernleşme ve değişme sürecindeki yaşam biçimleri anlatılmaktadır. Öykü; 2. Meşrutiyet dönemi, imparatorluğun yıkılışı, Kurtuluş Savaşı döneminde İzmir, İstanbul ve Kütahya'da geçmekte; İzmir'de üzüm bağlarıyla ünlü Bozyaka'da başlayan aşk, İstanbul'da mutsuzlukla sonlanmaktadır. Dudaktan Kalbe, dünyada ilk kez 6 Şubat 1997'de Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelendi. 25 Kasım1889'da İstanbul'da doğan Reşat Nuri Güntekin 7 Aralık 1956'da Londra'da öldü. Çalıkuşu romanı ile Türk okurunun büyük ilgisini çekmiş olan Reşat Nuri, roman ve öykülerinin yanı sıra, oyunları ile de Türk edebiyatının en önemli yazarlarından biridir. Eserlerinin bazıları birçok dile çevrilen bu ünlü yazarımız, Anadolu insanının yaşamını gerçekçi bir anlayışla ele almış; o dönemlerdeki değer yargılarını, kuşaklararası ilişki ve çelişkileri başarı ile okura aktarmıştır.
Dudaktan Kalbe operasının bestecisi Çetin Işıközlü (1939), "Türk makamsal müziğinden ve ritmik sistemlerinden esinlenerek, kendine özgü teknikler kullanmak suretiyle eserler yazmıştır. 1963 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Trombon Bölümü'nü, 1969 yılında Kompozisyon Bölümü'nü bitiren Işıközlü, 1976-78 yıllarında İtalya'da Roma Santa Cecilia Akademisi'nde kompozisyon ve orkestra şefliği eğitimi aldı. Ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde şef olarak orkestra konserleri yöneten sanatçı hakkında yayınlanmış çok sayıda yayın bulunmaktadır. Yazdığı opera ve baleler ülkemizde pek çok kez sahnelenen Işıközlü, opera ve bale dışında, şan ve piyano için eserler, oda müziği eserleri, marşlar, konçertolar bestelemiştir.