33 yıl aradan sonra ilk Mısır uçağı Tahran'a indi

Mısır ve İran diplomatik ilişkileri yeniden kurmak için önceki gün önemli bir adım attı. 33 yıl aradan sonra ilk kez bir Mısır uçağı Tahran Havaalanı'

Mısır ve İran diplomatik ilişkileri yeniden kurmak için önceki gün önemli bir adım attı. 33 yıl aradan sonra ilk kez bir Mısır uçağı Tahran Havaalanı'na indi. Mısır'da temaslarda bulunan İran heyeti Mısır'a ait Smart Havayolları'na ait bir uçakla Tahran'a getirildi.

Geçen hafta iki ülke arasında imzalanan anlaşmaya göre Tahran ve Kahire arasında haftalık 28 sefer düzenlenecek. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler Mısır ve İsrail arasında imzalanan 1979 tarihli Camp David Anlaşması sonrası gerilmiş, Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat'ın 1981 yılında öldürülmesiyle birlikte de kesilmişti.

Geçen süre içinde karşılıklı ziyaretlerle ilişkilerin normalleşmesi sağlanmaya çalışıldıysa da özellikle Ortadoğu barış görüşmeleri, Gazze'ye yönelik operasyonlar, Hizbullah gibi konulardan dolayı iki ülke ilişkileri zaman zaman da sertleşmişti.

Irak'ın ABD işgaline uğramasından sonra İran'ın gittikçe artan rolünden büyük bir rahatsızlık duyan Mısır, diğer pek çok Sünni ülke gibi İran'ın bölgeye Şiiliği yaymaya çalıştığını öne sürüyordu.

Karşılıklı ilişkilerin normalleşmesi durumunda Mısır'a on binlerce İranlının ziyaret edebileceği belirtiliyor. Özellikle Hz. Hüseyin Camii'nde bulunduğu öne sürülen Hz. Ali'nin oğlu Hz. Hüseyin'in başı için her yıl Pakistan, Hindistan ve dünyanın dört bir yanından binlerce Şii, Kahire'yi ziyaret ediyor. Aynı şekilde Kahire, Şii Fatımi devletine ait başta Ezher Camii olmak üzere yüzlerce tarihi esere de sahip.