Rus şirketi, Hazar'da doğalgaz arama çalışmalarına başlayacak

Hazar Denizi'nin Türkmen kıyısındaki 21. blokta doğal gaz arama çalışmalarında bulunacak olan Rusya'nın İtera şirketi Başkanı İgor Makarov, 2012 yılın

Hazar Denizi'nin Türkmen kıyısındaki 21. blokta doğal gaz arama çalışmalarında bulunacak olan Rusya'nın İtera şirketi Başkanı İgor Makarov, 2012 yılına kadar Hazar'da jeolojik araştırma işlerini yapacaklarını kaydetti.

Rus dergisine demeç veren İtera Başkanı Makarov, projeyi Zarubejneft şirketi ile ortaklaşa yapacaklarını kaydederek, "İlk önce Hazar'ın Türkmen kıyısında jeolojik araştırma çalışmalarında bulunacağız. Projenin maliyetinin 6 milyar doları bulması bekleniyor." diye ifadeler kullandı.

Geçen yıl Kasım ayında İtera ile Zarubejneft şirketleri ortaklaşa doğalgaz arama çalışmalarında bulunmak üzere bir anlaşma imzaladığını hatırlatan Makarov, 21. blokun 219 milyon ton petrol ve 92 milyar metreküp doğal rezervinin bulunduğu bildirildi. Uzmanların hesaplamalarına göre, doğalgaz rezervinin fazla olabileceğine de dikkat çeken Rus işadamı, "Blokun rezervi teyit edildikten sonra Türkmen tarafı ile anlaşarak, yılda 650 ton gübre üretme kapasitesine sahip bir fabrika da kurabiliriz. Üretilen petrolü hem ihraç etmek hem de Türkmenbaşı kentindeki petrol fabrikasına taşımak mümkün. Doğalgaz ve petrol arama çalışmalarını 6,7 veya 7,2 kilometre derinlikte yapmayı düşünüyoruz. Hazar'da bugüne kadar bu derinlikte petrol ve gaz kuyusu bulunmuyor." dedi.

Hazar'ın Türkmen kıyısı 32 bloktan oluşuyor. Hazar denizinin Türkmen tarafında tahmini hesaplamalara göre, 12 milyar ton petrol ve 6 trilyon metreküp doğalgaz rezervinin bulunduğunu kaydediliyor.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in 13 Eylül 2009 tarihinde Türkmenistan'a gerçekleştirdiği çalışma ziyaretinde İtera şirketi ile Türkmenistan Hidrokarbon kaynaklarını Kullanma ve Yönetme Devlet Ajansı arasında Hazar denizinin Türkmen tarafındaki 21. bloktaki hidrokarbon kaynaklarının üretimi ve paylaşımına dönük anlaşma imzalanmıştı.