Ticarette 'model ortaklık' Newyork Valiliği Yatırım ve Ticaret Ofisi ile başladı

ABD Başkanı Obama'nın Türkiye ziyaretinde dile getirdiği 'Model Ortaklık' nitelemesinin ardından Newyork Valiliği ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) iki

ABD Başkanı Obama'nın Türkiye ziyaretinde dile getirdiği 'Model Ortaklık' nitelemesinin ardından Newyork Valiliği ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek üzere harekete geçti. Newyork Valiliği ve İTO'nun çalışmaları çerçevesinde oluşturulan Newyork Valiliği Ticaret ve Yatırım Ofisi İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nde açıldı.

İstanbul Ticaret Merkezi'nde açılan Newyork Valiliği Ticaret ve Yatırım Ofisi'nde gerçekleştirilen basın toplantısına girişimin ortaklarından İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Newyork Valiliği Başdanışmanı Samuel Natapoff, ABD İstanbul Başkonsolosu Frederic Kılner, ofis görevlileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplantıda konuşan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, çok heyecan verici bir açılış gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Newyork Valiliği Ticaret ve Yatırım Ofisi'nin ABD ile Türkiye ticari ilişkilerinde önemli bir kapı açacağına inandığını söyleyen Yalçıntaş, ofisin iki ülke arasındaki karşılıklı ticaretin önündeki en büyük engel olan bilgi ve tanıma eksikliğini gidereceğini aktardı.

ABD'nin bir eyaletinin ilk kez Türkiye'de bir ofis açtığını ve bunun da çok önemli olduğunu belirten Başkan Yalçıntaş, ofisin açılmasının bir başka anlamının da ABD Başkanı Obama'nın Türkiye ziyaretinde kullandığı 'Model Ortaklık' ifadesinin yerine getirilmesi olduğunu belirtti. Obama'nın ziyaretine kadar Türkiye - ABD ilişkilerinin daha çok askeri alanı kapsayan 'stratejik ortaklık' düzeyinde olduğunu belirten Yalçıntaş, ilişkilere ilk kez bu konuşmada 'model ortaklık' tanımı getirildiğini belirtti.

Bu gün Newyork merkez alınarak 500 kilometre çapında çizilecek dairenin dünyanın en zengin üretim ve tüketim merkezi olacağını anlatan Yalçıntaş, aynı şekilde İstanbul merkez alınarak çizilecek 500 kilometre çaplı dairenin de bölgenin en zengin üretim ve tüketim merkezini kapsayacağına işaret etti.

Bu durumun İstanbul ile Newyork'un doğal ortak olduğunu gözler önüne serdiğini bildiren Başkan Yalçıntaş, ofisin öncelikli iki projesinin ABD'de buluan Teknoparklarda Türk firmalarının yer alması ve Türkiye'de üretilen gıda ürünlerinin ABD pazarlarına ulaştırmak olduğunu aktardı.

Yalçıntaş, ofisin ABD ile iş yapmak isteyen Türk yatırımcıları ve Türkiye'de iş yapmak isteyen ABD'li iş adamlarının uğrak yeri olacağını belirterek, iki ülke iş adamlarını ofisi kullanmaya davet etti.

"ŞİMDİYE KADAR KONUŞTUK ARTIK HAREKETE GEÇME ZAMANI"

Newyork Valiliğ Başdanışmanı Samuel Natapoff ise, iki ülke yöneticilerinin geçmişten bu güne kadar pek çok kez iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme konusunda konuşma yaptığını, artık harekete geçme zamanı geldiğini belirtti.

Açılışı yapılan yatırım ve ticaret ofisiinn Newyork firmaları ile İstanbul, Türkiye ve bölge firmalarını buluşturacağını aktaran Natapoff, gerçekleştirilen açılışın ortak vizyon ve eşitler arasında yapılan bir çalışma olduğuna dikkat çekti.

İstanbul ile Newyork'un benzerliklerine işaret eden Natapoff, Newyork eyaletinin 1,1 trilyon dolarlık Gayri Safi Hasılası ile ABD'nin ekonomi başkenti olduğunu ve 20 milyon insanın şehirde yaşadığını belirtti. İstanbul ve Türkiye'nin güçlü olduğu sektörlerde Newyork'un da güçlü olduğuna dikkat çeken Natapoff, "Biz Newyork olarak çeşitli bilim dallarında güçlü olduğumuz gibi tıp, sağlık turizmi ve hizmetlerinde güçlüyüz. Newyork DNA'nın ilk bulunduğu yerdir. Dünyanın en eski kanser araştırma labratuvarı Newyork'ta bulunmaktadır. 13 binin üzerinde doktor, sağlık merkezi ve araştırma kurumu Newyork'un 5 ilçesinde faaliyetini sürdürmektedir. Newyork eyaleti aynı zamanda yeni ve yenilenebilir enerjinin de merkezidir. Tüketilen enerjinin yüzde 20'si yenilenebilen enerji kaynaklarından üretilmektedir. Bu yenilenebilir enerjinin önemil bir bölümü hidroelektirik enerjidir. Türikye'de de bu konuda önemli bir potansiyel olduğunu biliyoruz. Firmalarımız bu konuda önemli bir işbirliği potansiyeline sahiptirler." diye konuştu.

Yatırım ve Ticaret Ofisi'nde sadece ticaret işbirliğinin gelişmesinin ötesinde dünyanın finans merkezlerinden iki şehrin bir araya getirilmesi açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Natapoff, "İstanbul'da Türkiye'nin ticaretinin yüzde 55'ini gerçekleştirmekte GSYH yüzde 21 ini oluşturmaktadır." diye konuştu.

"ABD PİYASASI BÜYÜK VE ZOR ÖN YARGISINI YIKACAĞIM"

ABD'de doğup büyüyen bir Türk olarak bu şerefli görevin kendisine verilmesinden büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Yatırım Ofisi Türkiye Başkanı Ally Ayşe Gündüz, böyle önemli bir görevi tesadüfen almadığını söyledi. Hayatı boyunca vatanı Türkiye'ye nasıl bir hizmet yapabileceği konusunda çalışma yaptığını söyleyen Gündüz, kendisine böyle bir görevi sağladığı için Newyork Valiliği'ne teşekkür etti.

Türkiye'de çok yerleşik bir kanı olan "ABD piyasası zor ve büyük bir piyasa" ön yargısını yıkmaya geldiğini vurgulayan Gündüz sözlerini şöyle tamamladı: " Newyork eyaleti her konuda sizi gücüyle destekleyecektir. Size dünyanın en büyük ekonomisi olan ve 1,1 trilyon dolarlık ekonomisinin yollarını açacağız."

Konuşmaların ardından Newyork Eyaleti Yatırım ve Ticaret Ofisi karşılıklı atılan imzalarla faaliyete geçti. İmzaların ardından Yalçıntaş, Natapoff ve diğer yetkililer ofisin temsili kurdelasını kesti.

İTO ve Newyork Valiliğinin Ticaret ve Yatırım Ofisi'ne İstanbul Dünya Ticaret Merkezi ev sahipliği yapıyor. Ofis sayesinde İTO, Türkiye'nin dış ticaretini artırmak üzere fuarlardan Tük ürünleri sergilerine, heyet ziyaretlerinden pazar araştırmalarına kadar pek çok çalışmasına yenisini ekledi. Ofis, Newyork Valliği'nin Şangay, Yeni Delhi, Hong Kong, Montreal, Brezilya, İsrail Güney Afrika, Almanya, Fransa ve İngiltere gibi gelişmiş ve gelişmekte olan önemli ticaret merkezlerinden sonra dünyadaki 17. yatırım ofisi olarak görev yapacak.