Türk Diyanet Vakıf-sen Erzincan Temsilcisi Galip Sökmen:

Türk Diyanet Vakıf-Sen Erzincan temsilcisi Galip Sökmen son günlerde ülke gündeminde olan konulardan başörtüsü, zorunlu din dersleri ve kurban meseleleri ile ilgili bir açıklama yaparak, bunların siyasi bir malzeme olarak kullanılmasının ülkemize bir şey kazandırmayacağı gibi ülkemizi de demokrasi ve hukuk alanlarında olumsuz olarak göstermek istey

Türk Diyanet Vakıf-Sen Erzincan temsilcisi Galip Sökmen son günlerde ülke gündeminde olan konulardan başörtüsü, zorunlu din dersleri ve kurban meseleleri ile ilgili bir açıklama yaparak, bunların siyasi bir malzeme olarak kullanılmasının ülkemize bir şey kazandırmayacağı gibi ülkemizi de demokrasi ve hukuk alanlarında olumsuz olarak göstermek isteyen çevrelerin işine yarayacağını söyledi.
Sökmen açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Özellikle kamuoyunda son günlerde din ve dini hayatla ilgili yapılan açıklama ve tartışmaların ülkemiz gündemini işgal ettiğine şahit olmaktayız. "zorunlu din dersleri" "kurban kesme" "başörtüsü" "özerk diyanet" konusu derken nüfus cüzdanındaki "din hanesinin kaldırılması" yönündeki söylemler bu konuda açıklama yapanların konumu itibariyle kafa karışıklığına sebebiyet verecek noktaya ulaşmıştır. Bu gelişmeleri ibretle izliyor ve yadırgıyorum. İnsan ve toplumun manevî hayatının temelini oluşturarak psikolojik ve sosyal hayata önemli etkilerde bulunan din, ihmali mümkün olmayan bir olgudur. Tarih, din-insan ve toplum ilişkilerinin kalıntılarını ve belgelerini bizlere sunmaktadır. Milli Eğitim müfredatında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi adı ile verilen derslerin "Zorunlu din dersi" gibi ifade edilerek insanların yaşadığı hayatlarının her safhasında karşılaşacağı din ve din kültürünün öğrenilmesinden rahatsızlık duyan "sözde Alevi", dernek veya vakıf yöneticilerini de hayretle ve üzülerek izliyoruz. Alevi vatandaşlarımız Türk ve Müslüman kardeşlerimiz ve vatandaşlarımızdır. Aleviliği İslam dini karşıtı göstermek ve tavır almak Alevi vatandaşlarımıza da saygısızlıktır. Birbiriyle komşu, iş ve okul arkadaşı gibi konumlarla ilişkiler içerisinde bulunan insanlarımızın birbirini kültürel olarak tanıma, anlama ve uyum içinde ve elbette saygılı yaşaması amacıyla Milli ve manevi değerlerinin öğretilmesinden rahatsız olmanın izahı yapılamaz. Kurban kesmek dini bir vecibedir. Hükmü; vacip, kesme şartları; Müslüman, akıl-baliğ ve zengin olmaktır. Kesilecek hayvanlar; Deve (Beş yaşında), sığır (iki yaşında), koyun ve keçi (bir yaşında) hayvanlardan olmalı, kesme zamanı; Bayramın ilk üç günüdür. Kurban, dini bir vecibe olmakla birlikte sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın en üst düzeye çıktığı, ayrıca ülke hayvan yetiştiricilerine ve ekonomisine katkı sağlayan bir ibadettir. Kurban kesilmesine karşı çıkılması sosyal hayat ve ülke gerçekleri ile dini vecibeyi küçümseme anlamına gelir ki asla kabul edilemez. Başörtüsü; Kur'an-ı Kerimin; Ahzab suresi 59., Nur suresi 31. ayetlerinde yer alan dini bir vecibedir. 14 asırdır kadınlar dini vecibe gördükleri için başlarını örtmüşlerdir. Başörtüsünün dini konusunu açıklamaya yetkili kurum Diyanet İşleri Başkanlığıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı da her dönemde "başörtüsü" ile ilgili görüşlerini çekinmeden açıklamıştır. Ayrıca temel hak ve özgürlüklerin de bu konuda hatırlanması vazgeçilemez hak ve özgürlükler olarak da kaydedilmesi gerekir."