Sevecen'in Ölümünden Sorumlu Tutulan Hekim Hakim Karşısında

Bursa'da, apandis ameliyatının ardından ölen 13 yaşındaki Sevecen Ercan'ın ölümünden sorumlu tutulan doktor hakim karşısına çıktı.

Edinilen bilgiye göre, geçen yıl karın ağrısı şikayetiyle gittiği Orhangazi Devlet Hastanesi'nde apandis teşhisi konularak ameliyat edilen Esma Sevecen Ercan, taburcu edildikten 4 gün sonra evinde fenalaştı. Tekrar ameliyat olduğu hastaneye götürülen Sevecen'in doktoruna ulaşılamayınca, Yalova Devlet Hastanesi'ne gönderildi. Burada, apandis alındıktan sonra atılan düğümün açılmasından dolayı genç kızın enfeksiyon kaptığı belirlendi. Sevecen, ardından sevk edildiği Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 20
gün sonra hayatını kaybetti.
Kızını kaybeden anne Sibel Polat'ın şikayeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Dr. M.S. hakkında "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan dava açıldı. Savcılık tarafından Adli Tıp Kurumu'ndan istenen otopsi raporunun gelmesi üzerine davanın ilk duruşması Orhangazi Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Sanık Doktor M.S., savunmasında, "Apandis çok basit bir ameliyattır. Sadece 25 dakika sürdü. Ameliyat sonrası pansumanlarını bizzat ben yaptım. Otopsi raporu her şeyi anlatıyor. Ölüm sebebi komplikasyon. Komplikasyon, doktora izin verilen hatadır. Yani 'izin verilen hata' anlamına gelir" dedi.
Sanık avukatları ise Sevecen Ercan'ın daha sonra iki hastanede daha ameliyat edildiğine dikkat çekerek, M.S.'nin herhangi bir kusuru olmadığını söyledi.

"BASİT AMELİYAT 13 YAŞINDAKİ KIZI ÖLDÜRDÜ"
Doktorun yaptığı savunmaya tepki gösteren anne Sibel Polat, 13 yaşında neşe dolu bir insanın ölümünün çok basite alındığını ileri sürerek, "Kızımı mezara koydular. Benim yavrum durup dururken ölmedi. Adalet istiyorum" ifadelerini kullandı.
Ailenin avukatı Adem Şahinci ise, "Doktor basit bir ameliyat olduğunu söylüyor. Ama bu basit ameliyat sonrası 13 yaşındaki bir insan öldü. Acaba apandis ameliyatı sonrası ölüm oranı kaçtır. Bunda mutlaka bir kusur vardır" diye konuştu.
Duruşma, 13 sayfadan oluşan otopsi raporunda yer alan tıbbı deyimlerin ne anlama geldiğinin bilirkişi tarafından çözülmesi için ileri bir tarihe ertelendi. Ayrıca Sevecen Ercan'a müdahale eden diğer iki hastanedeki doktorların da görüşünün alınmasına karar verildi.