İptal Edilen Kpss Eğitim Bilimleri Sınavı

İptal edilen Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Eğitim Bilimleri Sınavı bugün tüm Türkiye'de gerçekleştirildi

İptal edilen Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Eğitim Bilimleri Sınavı bugün tüm Türkiye'de gerçekleştirildi. Sınav öncesi geniş güvenlik önlemi alınırken, öğrencilerin kemerleri bile çıkarıldı. Ayrıca KPSS'de ilk kez başörtülü adaylar sınava alındı.
2010 yılının Temmuz ayında yapılan ve kopya çekildiği iddiasıyla iptal edilen Kamu Personel Seçme Sınavı'nın (KPSS) Eğitim Bilimleri Sınavı Türkiye'de 81 il merkezinde ve KKTC'de Lefkoşa'da, toplam 931 binadaki 12 bin 647 salonda başladı. Sınava öğretmen adayı 294 bin 909 aday katıldı. Sınavda emniyet görevlisi hariç 40 bin 800 personel görev aldı.
Saat 09.30'da başlayan sınavda, adaylara 120 soru sorulurken 150 dakika süre verildi.
Daha önceki sınav kopya çekildi iddiasıyla iptal edildiği için ÖSYM tarafından özel güvenlik önlemleri alındı. ÖSYM günler öncesinden sınava giren adayların yanlarında cep telefonu, kol ya da cep saati, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth ve benzeri cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, broş, yüzük, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik/mekanik cihaz getirmemelerini istedi.
Adana'da Çukurova Üniversitesi Yerleşkesi'nde sınava girecek adaylar hem sınav yetkilileri hem de polisler tarafından tek tek arandı. Adayların getirdiği kalem, silgi ve kalemtıraşlar alınarak kendilerine sınav öncesi ÖSYM tarafından verilen kalem ve silgiler dağıtıldı.
Bazı kız adaylar ise kolye ve küpe ile gelince sınava alınmadı. Kızlar kolye ve küpelerini çıkararak sınava girebildi. Sınav görevlileri güvenlik nedeniyle adayların kemerlerini dahi çıkartmasını istedi. Adaylar kemeri çıkararak sınava girdi. Adaylar, sınav binalarına alınırken, üstleri el ve detektörle arandı. Adaylar sınava sadece kendilerine ÖSYM tarafından gönderilmiş olan sınav giriş ve kimlik belgesinin aslı, özel kimlik belgesi ve bir adet vesikalık fotoğraf ile alındı. Özel kimlik belgesi olarak
sadece nüfus cüzdanı ya da pasaport kabul edildi. Bu belgelerini yanlarında bulundurmayan adaylar sınava alınmadı.
KPSS'DE İLK KEZ BAŞÖRTÜLÜ ADAYLAR SINAVA GİRDİ
İptal edilen KPSS'nin Eğitim Bilimleri Sınavı'nda bir ilk daha yaşandı. Bundan önceki sınavlarda salonların kamusal alana girdiği gerekçesiyle içeri başörtüsü ile içeri alınmayan adaylar bu kez içeri alındı. Başörtülü adaylar uzun yıllardan bu yana ilk kez sınava özgürce girmenin mutluluğunu yaşadı. Bir başörtülü aday, ilk kez başörtüsü sorunu olmadan sınava gireceği için mutlu olduğunu söyledi. Bu arada başörtülü kızların kopya çekebileceği ihtimaline karşılık başörtülerinin altını bile aradı. Sınav
özel güvenlik önlemleri altında saat 09:30'da başladı.
Sınav başladıktan sonra çocuklarıyla gelen anne ve babalarda onlar kadar heyecanlıydı. Bir annenin bahçede Kur'an-ı Kerim okuması dikkat çekti. Anneler sınavın iptal olmasının çocuklarını çok etkilediğini belirterek, "Kopya olmasaydı iyi olurdu. Ancak bu kez çocuklarımız başarılı olur" dedi.
Sınava giren bir kişi ise kopya çekilerek binlerce insanın emeğinin zayi edildiğini söyledi.
(FKE-HO-Y)