'Fındık ticaret grubu fındığa dünyanın ilk 10 ekonomisindeki bir ülkenin bakması gerektiği gibi bakmalı'

Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, fındığın ticaretini yapan kesimlerin fındığa dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer alan bir ülkenin bakması gerektiğ

Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, fındığın ticaretini yapan kesimlerin fındığa dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer alan bir ülkenin bakması gerektiği gibi önem vermesini söyledi.

Ordu İşadamları Derneği'nin (ORİŞAD) düzenli olarak devam ettirdiği hafta sonu kahvaltılarının bu haftaki konuğu Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat oldu. ORİŞAD Başkanı Avni Yılmaz başkanlığındaki iş adamları heyeti tarafından karşılanan Milletvekili Hamarat, başta fındık, OR-Gİ havaalanı olmak üzere son gelişmeleri değerlendirdi.

OR-Gİ havaalanını 2010 ek bütçeye yetiştirmek için uğraştıklarını ifade eden Hamarat, 2012 yılında da havaalanını bitirmek istediklerini söyledi. OR-Gİ havaalanı konusunda en yetkili isim olan Başbakan Erdoğan'ın konuştuğunu aktaran Hamarat, "Buna rağmen birileri hala yapılacak mı diye soruyor. Bu garip bir durum. Bu sadece burada değil başka yerlerde de var. Bilindiği gibi Ünye çevre yolu yapılıyor, hatta bitme aşamasına gelindi. Hala birileri çevre yolu yapılacak mı diye soruyor. Oysaki tüneller açılmış, çalışmalar ilerletilmiş." dedi.

Fındık konusuna herkesin penceresinden bakmak zorunda olduklarını dile getiren Hamarat, "Çünkü yönetim bunu gerektirir. Biz fındığa zarar veremeyiz. Herkes ister fındığa 10 lira hatta 20 lira versin. Bu yapılır. Böyle bir iki sene gider ama ondan sonra fındık pazarı 20 sene kendine gelemez. Böyle yapamayız. Eski fındık satış alışkanlıklarının değişmesi gerekiyor. Fındığın ticaretini yapan kesimler, fındığa dünyanın ilk 10 ekonomisindeki bir ülke nasıl bakması gerekiyorsa öyle bakmalı. Bir kere bu ürün her kahvaltılık sofrada mutlaka olmalı." diye konuştu.

Fındık üretiminin Türkiye için bir sorun olmaması gerektiğini dile getiren Hamarat, "Fındığın ticaretini yapan kesim bunu işlemeli. Yeni yeni ürünler, yeni yeni kahvaltılık konseptleri geliştirmeli. Şu görüldü ki bunu yeni girişimciler yapacak. Çünkü ne kadar zorlarsanız zorlayın eski alışkanlıkları olanlar bunları bir kenara bırakarak yenilik peşinde değil. Türkiye'nin hedefi dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer almak. Dolayısı ile fındık bunun dışında kalamaz. O da bu hedefe uygun bir biçimde değerlendirilmeli." şeklinde konuştu.