İbrahim Hakkı Hazretleri vefatının 230. yılında anıldı

Türk İslam mütefekkirlerinden İbrahim Hakkı Hazretleri, vefatının 230. yılında Erzurum'un Pasinler ilçesinde anıldı.

İbrahim Hakkı Hazretleri'nin ve

Türk İslam mütefekkirlerinden İbrahim Hakkı Hazretleri, vefatının 230. yılında Erzurum'un Pasinler ilçesinde anıldı.

İbrahim Hakkı Hazretleri'nin vefatının 230. yılı münasebetiyle Pasinler'de anma töreni düzenlendi.

İbrahim Hakkı Hazretleri Konferans Salonu'nda yapılan törene; Kaymakam Gürkan Polat da katıldı. İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam etti.

Törende konuşan İbrahim Hakkı Hazretleri Külliyesi Başkanı Halis Güngör, İbrahim Hakkı Hazretleri'nin bıraktığı eserlerle günümüze ışık tutan mütefekkir olduğunu söyledi.

İbrahim Hakkı Hazretleri'nin adını taşıyan külliyenin önemli çalışmalara ev sahipliği yapacağını kaydeden Güngör, külliyenin bin kişi kapasiteli konferans salonu, müze, kütüphane, misafirhaneden oluştuğunu açıkladı.

Kaymakam Gürkan Polat ise, İbrahim Hakkı Hazretleri'nin ilmi çalışmalarına dikkat çekti.

Polat, "Canlılar hakkında çeşitli teoriler ileri süren Batılı bilim adamlarından önce bu alanda eserler bırakmıştır. Fizikten kimyaya, matematikten astronomiye kadar bütün ilimlerle uğraşmıştır. Hayatında hiçbir zaman okumayı ve okutmayı elden bırakmayan İbrahim Hakkı Hazretleri ideal insan tipi olarak Arif insanı göstermiştir. Ona göre Arif, gönülle ve akılla bilendir." dedi.

İbrahim Hakkı Hazretleri üzerine araştırma yapan Nurullah Değer ise, Pasinler (Hasankale) ilçesinin çok sayıda mütefekkir ve ilim insanı yetiştirdiğine değindi.

Pasinler'de yaşamış İbrahim Hakkı Hazretleri, Alvarlı Muhammed Lütfü Efe Hazretleri, Hacı Salih Efendi ve Fethullah Gülen Hocaefendi gibi isimleri sayan Değer, İbrahim Hakkı Hazretleri'nin çalıştığı bazı aletlerin günümüze kadar ulaşmayı başardığını belirterek, bu eserlerin İbrahim Hakkı Hazretleri adına açılacak bir müzede sergilenmesini önerdi.

Aydınlı İlçe Müftüsü Mustafa Karaman ise, İbrahim Hakkı Hazretleri sayesinde Siirti Tillo ile Erzurum Pasinler ilçesinin kardeş olduğunu söyledi.

Tasavvuf musikisi korosu eşliğinde ilahilerin de okunduğu programda semazenlerin gösterisi büyük beğeni toplandı.