Mahmut Çalık'a 'Duayen Tekstilci' ödülü verildi

Ege Üniversitesi (EÜ) Tekstil Mühendisliği Bölümü'nün üç yılda bir düzenlediği Uluslararası Tekstil Sempozyumu'nda "Duayen Tekstilci" ödüllerinden bir

Ege Üniversitesi (EÜ) Tekstil Mühendisliği Bölümü'nün üç yılda bir düzenlediği Uluslararası Tekstil Sempozyumu'nda "Duayen Tekstilci" ödüllerinden biri, Anateks ve İpaş'ın kurucusu olan Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ın babası Mahmut Çalık'a verildi. Çalık, plaketini EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Azmi Telefoncu'nun elinden aldı. Ödülün çalışma azmini daha da artırdığını belirten Çalık, "Ülkem için bundan sonra da tüm gücümle çalışmaya devam edeceğim." dedi.

Mahmut Çalık ile birlikte Funika Holding'in kurucusu Denizlili tekstilci Osman Nuri Sözkesen adına, oğlu Kemal Sözkesen'e de ödül verildi. Rahatsızlığı sebebiyle törene katılamayan Ertekin Ashaboğlu'nun ödülünü ise EÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu aldı.

Altınyunus Otel'deki sempozyumun açılışında konuşan Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, babasına verilen ödülün kendisi için de büyük bir onur olduğunu söyledi. İnsanın yaşamındaki en önemli kişilerin annesi, babası ve hocaları olduğunu belirten Çalık, "Bugün iyi bir evlat olduysak, başarılı ve müspet değerlerimiz varsa bu, bizleri yetiştiren anne, baba ve hocalarımız sayesindedir. Mahmut Çalık gibi bir babam olduğu için kendimi çok şanslı sayıyorum. Babam bana hep iyi insan olmayı, vatan ve insan sevgisini, merhameti öğretti. Biz çocukken kendisi zor şartlarda Malatya Yeşilyurt'ta tekstil atölyeleri kurdu. Bize hep Malatya'daki Sümerbank'tan daha büyük tesisler kurmayı ve 5 bin kişiye istihdam sağlamayı hedeflediği söylerdi. Şu anda Malatya'daki tesislerimizde 5 binden fazla çalışan var. Bu tip idealleri olan, ülkesine ve milletine büyük güven duyan bir babanın oğlu olmaktan gurur duyuyorum." şeklinde konuştu.

Organizasyon Komitesi Başkanı Doç. Dr. Perin Akçakoca Kumbasar ise amatör ruhla hazırladıkları sempozyuma 18 ülkeden katılımcı geldiğini, 60 sözlü ve 40 poster sunum yapılacağını kaydetti. Sempozyumun 34 yıldır düzenlendiğine dikkat çeken Kumbasar, emeği geçen herkese teşekkür etti. Rektör Yardımcısı Telefoncu da üniversite olarak üç yılda bir düzenledikleri sempozyumun. tekstil sektörüne önemli katkıları olduğunu vurguladı.

TOBB Tekstil Sektör Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, tekstilin hiçbir zaman ölmeyeceğini belirterek, Türkiye'de sıkıntılara rağmen büyümeye devam edeceğini söyledi. Bütün gelişmiş ülkelerin temelinde tekstil sektörünün yattığını ifade eden Konukoğlu, "Çin artık giyinmeyi öğrendi. Pamuk önceden yoksulların giyeceğiydi, şimdi herkes pamuklu ürünler giyiyor. Hayatın her alanında pamuk var. Türkiye'nin pamuk politikası oluşturması ve daha çok prim vermesi gerekiyor." dedi.

Mahmut Çalık ise ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, büyük bir onur duyduğunu belirterek şunları söyledi: "Bu ödül, çalışma azmimi ve kuvvetimi daha da arttıracak. Bundan sonra da çalışmaya, üretmeye ve istihdamı daha çok arttırarak ülkeme faydalı olmaya devam edeceğim. Tekstile hor bakmayalım. Türkiye'nin geleceğini çok iyi görüyorum."

Geçen yıl vefat eden Funika Holding'in kurucusu Osman Nuri Sözkesen'in ödülü, Prof. Dr. Azmi Telefoncu tarafından oğlu Kemal Sözkesen'e takdim edildi. Sözkesen, yaptığı konuşmada şirketlerini en iyi şekilde devam ettirmek ve sektöre hizmet etmek için bütün gençliğiyle çalışacağını söyledi.