Kırgızistan'da 'barış ve diyalog' masaya yatırıldı

Kırgızistan'ın Talas şehrinde 'Barışın ve Diyaloğun Mimarları' konulu konferans düzenlendi. Konferansta Fethullah Gülen ve Kırgız aydını Törökul Aytma

Kırgızistan'ın Talas şehrinde 'Barışın ve Diyaloğun Mimarları' konulu konferans düzenlendi. Konferansta Fethullah Gülen ve Kırgız aydını Törökul Aytmatov ile ünlü yazar Cengiz Aytmatov'un hayatı ve eserlerinden barış ve diyalog çağrıları ele alındı. Fethullah Gülen'in hoşgörü ve diyaloğa verdiği önemin anlatıldığı konferansta Aytmatov'un hayatı ve kaleme aldığı eserlerinden barış ve diyalog çağrıları hatırlatıldı.

Diyalog Avrasya Platformu (DAP), Kırgızistan Kültür ve Enformasyon Bakanlığı, Talas Bölge Valiliği, Talas Devlet Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği konferansa çok sayıda akademisyen iştirak etti.

Talas'taki Atay Ogombayev salonunda düzenlenen konferansa; Kırgızistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Sadık Şerniyaz, Talas Bölge Valisi Koysun Kurmanaliyeva, Türkiye Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, DAP Eşbaşkanı Harun Tokak katıldı.

GÜLEN VE AYTMATOV GİBİ ÖNDER İNSANLAR, FİKİRLERİYLE HALKLARI ZİRVELERE TAŞIR

Açılış konuşmasını yapan Kültür ve Enformasyon Bakanı Şerniyaz, diyalog ve barış konulu konferansın Talas şehrinde düzenlenmesinin ayrıca önem taşıdığının altını çizdi. Şerniyaz, Talas'ın, DAP'ın kurucu üyesi ve dönem başkanı olan Cengiz Aytmatov'un memleketi olduğunu belirterek, DAP'ın dünyanın küreselleşmesi sırasında insanlar arası diyaloğu pekiştirmek, uluslar ve milletler arası ilişkiyi geliştirmek için çaba harcadığını hatırlattı. Barış ve diyalog konulu konferansların çağın önemli meselesi olduğuna işaret eden Bakan Şerniyaz, milletlerin Fethullah Gülen ve Cengiz Aytmatov gibi önder insanları ile büyük akımlarla zirvelere kadar ulaşılacağını iletti.

Talas Valisi Koysun Kurmanaliyeva, diyaloğa ve barışa çağrı yapmanın başlıca insanlık görevi olduğunu belirtti. Kırgızistan'da iktidar rejimine karşı yaşanan halk ayaklanmasının Talas şehrinde başlatıldığını anımsatan Kurmanaliyeva, ancak barış ve diyalog çağrısının da yine bu şehirde düzenlenmesinin büyük anlam taşıdığını ifade etti. Kurmanaliyeva insanların diyaloğa 'evet' demelerinin yanı sıra, sabırlı olmaya ve her şeye anlayışlı karşılaması gibi vasıfların ön planda taşımaları gerektiğine değindi.

Harun Tokak ise konferansın düzenlediği Talas şehrinin tarihi önemine değinerek, Türk dünyasının 751 yılında yaşanan Talas Savaşı ile İslam'ın ışığına kavuştuğunu hatırlattı. Türk dünyası kültürünü anlatan Tokak, Talas savaşının ardından Türk boylarının at üzerinde Anadolu, Balkanlar ve Avrupa ülkelerine kadar gittiğini söyledi. Kırgızların dünyaca ünlü destanı başkahramanı Manas ve ünlü yazar Cengiz Aytmatov'un bu toprakları yer edindiğinin altını çizen Tokak, Aytmatov, unutulmakta olan Kırgız kültürünü yeniden canlandırdığını belirtti. Aytmatov'un 5 milyon nüfusa sahip Kırgızistan'ı tüm dünyada tanıttığını kaydeden Tokak, 'Aytmatov'un roman ve eserlerinden Kırgızistan'ı ve bu coğrafyayı öğrendik' dedi. Cengiz Aytmatov eserlerinde milli motifleri ön plana koyduğunu söyleyen Tokak, 'Aytmatov milli motifleri ile evrensel bir zevk oluşturdu ve bu zevki tüm dünyaya kabul ettirdi' diye konuştu. Aytmatov'un romanları ve içeriklerinden örnekler sunan Tokak, yazarın, nesle, öz kültüre ve öz değerlere önem verdiğini anlattı. Tokak DAP olarak birçok ülkelerde barış ve diyalog mimarları konulu konferans düzenlediğini belirterek, ülkelerin önder, aydın ve düşünür adamlarının tümünün barış ve diyalog çağrılarında bulunduğunu kaydetti.

Konferansın oturum başkanlığını yapan Mahmud Kaşkari Barskani Doğu Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Asan Ormuşev davetlileri DAP'ın faaliyetleri hakkında bilgilendirdi. Programa katılan Aytmatov'un kız kardeşi Roza Aytmatova ağabeyi hakkındaki hatıraları paylaştı.

GÜLEN HOŞGÖRÜ VE BARIŞIN SİMGESİ

Kırgızistan Bilimler Akademisi Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Askar Bedelbayev, 'Fethullah Gülen'in Hayatı ve Eserlerindeki Hoşgörü' konulu bir sunum yaptı. Askar Bedelbayev, Gülen'in dünya çapında yürütülen eğitim faaliyetlerine vurgu yaptı. Fethullah Gülen'nin fikri üzerine dünyanın bir çok ülkesinde açılan yüzlerce okulun faaliyetleri ve başarılarını anlatan Bedelbayev, Gülen'i hoşgörü ve barışın simgesi olarak tanıttı.

Manas Yankısı Televizyonu Genel Müdürü Temirbek Toktogaziyev de Fethullah Gülen'in örnek bir insan olduğunu vurguladı.Toktogaziyev, Gülen'in kendi hayatını başka birileri için adadığını söyleydi. Toktogaziyev, dünyanın bir çok yerinde Gülen'în fikri üzerine açılan okulların büyük görevler üstlendiğini de belirtti. Toktogaziyev hem Fethullah Gülen'in kaleme aldığı kitaplarında hem Cengiz Aytmatov'un eserlerinde insanları insanca yaşamaya davet ettiğini söyledi.

Konferans sonunda Bakan Sadık Şerniyaz, Harun Tokak ve DAP Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Başkurt'a 'Türkiye ve Kırgızistan arasındaki kültür ve dostluk işbirliğine katkılarından dolayı' ödül takdim etti. Şerniyaz, Tokak ve Başkurt'a Kırgız milli giysisi çepkeni ve kalpakı giydirdi.

Bilim adamları, basın mensupları ve çok sayıda davetlinin katıldığı konferansta, DAP'ı tanıtan broşür ve dergiler dağıtıldı.