İŞKUR Genel Müdürü Biçerli: Her yıl 800 bin genç iş gücüne katılıyor

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, Türkiye'de işsizliğin mücadele edilmesi gereken bir sorun olduğunu belirterek "Yoğun bi

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, Türkiye'de işsizliğin mücadele edilmesi gereken bir sorun olduğunu belirterek "Yoğun bir genç nüfus akışı var. Her yıl 800 bin kişi iş gücüne katılıyor." dedi.

Adana Sanayi Odası'nda (ADASO) düzenlenen ''Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM) tanıtım toplantısında konuşan Kemal Biçerli, Türkiye'nin hala köyden kente göç dönüşümünü yaşadığını söyledi.

Biçerli, "Bunun yanı sıra Türkiye'de kadın işgücüne katılımı gittikçe artıyor. Kadınların eğitim seviyesi artıyor buna bağlı olarak da onlar için iş imkanları da artıyor." dedi.

UMEM projesinin işsizlikle mücadele adına kapsamlı bir proje olduğunu vurgulayan Biçerli, "Proje sayesinde iş gücü piyasaları fenerle ışık tutacağız. Piyasanın nabzı tutuluyordu. Net değildi tablo. 19 ilimizde iş gücü piyasası ihtiyaç analizi yapılacak. Açacağımız mesleki eğitim kurslarımız ihtiyaca binaen olacak. 110 okula makine teçhizat ve donanım takviyesi yapılacak. Sanayide ara elaman ihtiyacını ortadan kaldıracak." ifadesini kullandı.

Adana Valisi İlhan Atış da artık 'ne iş olursa yaparım' devrinin bittiğini söyledi. Atış, "Düzenlenecek kurslarla gençler 'ben bu işi yaparım' diyebilecek. Be projenin başarılı olması için elimizden geleni yapacağız." dedi.

İŞSİZLİK GÖÇLE OLUŞTU

ADASO Başkanı Ümit Özgümüş ise Adana'da işsizlik oranının yüksek olduğunu ancak tüm Türkiye'de olduğu gibi Adana'da da azaldığını kaydetti.

Özgümüş, "İşsizlik kentimizde son bir yıl içinde meydana gelmedi. 1996 yılında başladı ve göçle birlikte oluştu. Bir il oluşturacak kadar göç aldık. Dezavantaj olan işsizliği avantaja dönüştürebiliriz. Yatırım yapmak isteyen firmalar iş gücü olup olmadığını soruyor. Adana'da genç işsiz nüfusu koyduğumuzda yatırımcı avantaj olarak görebiliyor." şeklinde konuştu.

Belirli konularda uzmanlaşmış kişilere çok fazla ihtiyaç olduğunu anlatan Özgümüş, "UMEM şimdiye kadar ayağı yere basan bir proje. Sadece ara eleman eğitimi değil, ara elamanları eğitecek eğiticilerin de teknolojiye uyumunu amaçlıyor. Bu projenin sanayicilerimiz tarafından tanıtılması ve bilinmesi gerekiyor. Adana'da 152 firma üzerinde anket yaptık. 80 firma proje kapsamında ara elamanlara staj yaptırabileceğini söyledi. UMEM'in projede hedefi yüzde 90 istihdam. Yüzde 50 istihdam olsa bile büyük bir başarı olacak." ifadesini kullandı.

Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, İŞKUR Adana İl Müdürü Haşim Meydan, İl Milli Eğitim Müdürü Abdulgaffur Büyükfırat ve MÜSİAD Adana Şube Başkanı Bilal Nadir Gök'ün yanı sıra çok sayıda iş adamının katıldığı toplantıda iş adamlarına proje tanıtıldı.