Türk-Yunan sınırını AB ordusu koruyacak

Türkiye'den Yunanistan'a geçiş yapan kaçak göçmenlerin artması, AB'yi harekete geçirdi. Avrupa Birliği Meriç'in öte yanına silahlı sınır müdahale ekipleri yerleştirmeye hazırlanıyor.

Türkiye'den Yunanistan'a geçiş yapan kaçak göçmenlerin artması, AB'yi harekete geçirdi. Avrupa Birliği Meriç'in öte yanına silahlı sınır müdahale ekipleri yerleştirmeye hazırlanıyor.


BRÜKSEL– Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cuma günkü Atina ziyareti sırasında mevkidaşı Yorgo Papandreu ile yasa dışı göç konusunda işbirliğini artırma mutabakatına varırken, Avrupa Birliği’nin, Pazar günü Atina’nın talebi üzerine Yunanistan’ın sınırlarına, silahlı acil sınır müdahale ekiplerini konuşlandıracağını açıklaması dikkat çekti.

Hafta sonunda açıklanan, AB'nin, Yunanistan’a “Rabit-s”, olarak tanınan acil sınır müdahale ekiplerini konuşlandırma kararında, Türkiye üzerinden Yunanistan’a ulaşan yasa dışı göçmenlerin sayısındaki sürekli artışın etkili olduğu belirtiliyor.

Böylece, AB’nin sınır kontrol kurumu Frontex’in emrindeki ekiplerin, oluşturuldukları 2007 yılından bu yana ilk kez bir AB ülkesine konuşlandırılacağına işaret ediliyor.

EUObserver, bu konudaki haberinde söz konusu ekiplerin, gerektiğinde güç kullanacağını belirtirken Yunanistan İçişleri Bakanı Christos Papoutsis’in de, Türkiye üzerinden Yunanistan’a yönelen ve başka AB ülkelerine ulaşmayı amaçlayan, yasa dışı göçmenlerin akımının giderek arttığını vurgularken, “Bu açıkça Avrupa’nın sorunudur ve Avrupa tarafından çözümlenmeli” dediğini aktardı.

“AB’DEKİ TUTUKLU YASADIŞI GÖÇMENLERİN YÜZDE 90’I YUNANİSTAN’DA”
Haberde, Birleşmiş Milletler’in, geçen hafta AB’yi Yunanistan üzerindeki yükü hafifletmek için daha çok çaba göstermeye çağırırken, bu ülkede gözaltına alınan göçmenlerin tutulduğu koşullar için “felaket” dediği anımsatıldı.

2008 yılında yüzde 50 olan, AB’de göz altına alınan yasa dışı göçmenlerin, Yunan cezaevinde bulunanların oranının, geçen yıl yüzde 90’a tırmandığına işaret edilirken İspanya, Malta ve İtalya gibi ülkelerin son yıllarda sınır kontrollerini sıkılaştırmasının ardından Yunanistan’a yönelik akımın yoğunlaştığı da kaydedildi. Habere şöyle devam edildi:

“Frontex’e göre, 2010 yılının ilk yarısında AB’ye uygun belgeler olmadan girmeye çalışırken yakalanan 40 bin 977 kişinin dörtte üçünden fazlası, birliğe Yunanistan’dan girdi, çoğu Türkiye’den geçerek.

Kıbrıs adası konusunda siyasi anlaşmazlıkları olan Türkiye ve Yunanistan da, Ankara, AB’yi vizesiz seyahat için baskı yaparken bir süre önce göç alanında ‘sistematik ikili işbirliği’nin yapılacağını açıkladılar.”(anka)