"Sivas'ta kurbanlık sıkıntısı yok"

Hayvancılığın önemli merkezlerinden olan Sivas'ta, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvan sıkıntısının bulunmadığı açıklandı. Yetkililer, bir

Hayvancılığın önemli merkezlerinden olan Sivas'ta, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvan sıkıntısının bulunmadığı açıklandı. Yetkililer, bir önceki yıla göre kurbanlık hayvan sayısında 5 bin artış olduğunu da söyledi.

Sivas Tarım İl Müdürü Mehmet Beykaya, kurbanlık tartışmalarına açıklık getirdi. 'Kurbanlık hayvan sayısı az, bu nedenle kurban fiyatları çok yüksek olacak' söylentilerine rakamlarla cevap veren Beykaya, "Sivas'ta 280 bin küçükbaş, 256 bin büyük baş olmak üzere toplam 536 bin baş hayvan var. Bu hayvanlardan 22 bini küçükbaş, 30 bini ise büyükbaş olmak üzere toplam 52 bin hayvan kurbanlık hayvan statüsünde" dedi. Geçtiğimiz yıl 10 bin büyükbaş hayvanın kurban pazarlarına sevk edildiğini kaydeden Beykaya, "Bu hayvanlardan 7 bin 500 tanesi kesildi. Pazarlara sevk edilen 22 bin küçükbaştan ise 8 bin tanesi kesildi. Bizim bu yıl kurbanlık hayvan sayımız iddia edildiği gibi azalmadı. Tam aksine 5 bin baş arttı. Bu nedenle vatandaşlarımız rahat olsun. Kurban piyasası oturacak ve fiyatlarda iddia edildiği gibi yüksek olmayacak" dedi.

KARANTİNA KALKACAK

Sivas il genelinde Şap Hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarının kapatılmasına, hayvan satışlarının durdurulmasına, kesimlerin kontrollü bir şekilde yapılmasına, il içi ve dışı hayvan hareketlerinin geçtiğimiz ay İl Hayvan Sağlığı Zabıta Komisyonu tarafından yasaklanmıştı. Tarım İl Müdürü Mehmet Beykaya, yapılan araştırmalar neticesinde şap hastalığına rastlanmaması nedeniyle hayvan pazarlarının yeniden açılacağını bununla ilgili bugün İl Hayvan Sağlığı Zabıta Komisyonu'nun toplantı yapacağını söyledi. Dışarıdan gelecek olan hayvanları Tarım İl Müdürlüğüne bağlı veteriner hekimler gözetiminde pazara alacaklarını ifade eden Beykaya, hastalık şüphesi olan hayvanların kesinlikle pazara girişine izin verilmeyeceğini vurguladı.