"Aksaray Üniversitesi, Türk üniversitelerinin genç ve modern yüzünü temsil ediyor"

Aksaray Üniversitesi'nde öğrenci sayısı 10 bini aştı. 2006'da kurulduğu günden bu yana öğrenci sayısı, akademik personel, öğretim üyesi, ilin ve bölge

Aksaray Üniversitesi'nde öğrenci sayısı 10 bini aştı. 2006'da kurulduğu günden bu yana öğrenci sayısı, akademik personel, öğretim üyesi, ilin ve bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak, rağbet gören ve iş bulma şansı yüksek mesleklere yönelik bölüm ve programlarının sayısını hızla artıran Aksaray Üniversitesi kentin çehresini değiştirmeye hazırlanıyor.

Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Sağlam hızlı bir şekilde büyüyen Aksaray Üniversitesi'nin 'kenti ile birlikte, el ele gelişen bir üniversite' olmakta kararlı olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Sağlam "İyi bir üniversite olacaksak YÖK Başkanı'mızın her seferinde bizlere söylediği gibi önce 'huzurlu bir ortam' oluşturmak gerekir, tabii ki bunun yolu da insana verilen değeri her zaman hissettirmekle olur. O nedenle mutlu bir akademisyen grubuna sahip olmak; onların özlük haklarını zamanında teslim etmekle, araştırma olanaklarını sunacak fiziki ortamlar yaratmakla ve nitelikli bilimsel etik kurallara saygılı bireyler kazandırmakla olur. Bunlar, lisans eğitiminin de kalitesini artıran önemli parametrelerdir. Bu sayede bilimsel çerçevedeki AB standartlarını da yakalamak mümkündür." dedi.

Bu ölçütleri Aksaray Üniversitesi kurulduğunda hedef olarak önlerine koyduklarını anlatan Rektör Sağlam, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biliyorsunuz ki AB'de öğretim elemanı başına öğrenci sayısı 15'tir. Türkiye ortalaması ise 27,96'dır. Üniversitemizin ise 15,21'dir. Bu değerler Aksaray Üniversitesi'nin sağlıklı bir biçimde geliştiğinin bir göstergesidir. Açtığımız programları da hangi mesleklerde iş bulma şansı fazlaysa ona göre bölüm açıyoruz. Öğrencilerimizin mezun olduklarında bir iş bulabilecek durumda olmalarını istiyorum. 2007 yılında 22 olan program sayımız bu yıl 100'ü aştı. Öğrenci sayımız 3 bin 684'den 'öğrenci sayısını artıralım da gerisi ne olursa olsun' demekten uzak bir anlayışla bugün 10 bini aştı."

Bunca büyük hedefleri ve hayalleri olan, yeni kurulan ve üniversitelerle yarışma hırsında, asla geriye bakmadan daima ilerdeki üniversiteleri yakalama azminde olan bir üniversite için başörtüsü gibi 'kişisel özgürlükler çerçevesinde değerlendirilen' bir sorunu olmadığına da değinen Rektör Sağlam şunları söyledi: "Üniversitemizde başörtülü öğrencilerin durumu ile ilgili bir sorun bulunmamaktadır. Üniversite Kampüsü'nde geçmişte de, bugün de türbanlı öğrenciler, mevcut mevzuat hükümleri dâhilinde ve yeni gelişmelerde göz önünde bulundurularak, hiçbir engelle karşılaşmadan hareket etmektedirler. Temel görevimiz ve sevdamız, genç ve dinamik bir üniversite olarak sevgili öğrencilerimize hiçbir ayırım gözetmeden nitelikli bir eğitim vermektir. Aksi olan bizi çok yaralar ve şaşırtır. O nedenle, her durumda amacımız üzüm yemek olmalıdır."

Öğrenci sayısının hızla arttığını ifade eden Rektör Sağlam "2006'da 2370 kontenjanımız varken, bugün 4020 kontenjanla yeni öğrenci almaktayız. Aksaray Üniversitesi'nin temel hedefi ülkenin gerekli meslek dallarında adını duyuran bir bölge üniversitesi olmaktır. 2009 yılında üniversitemizi kazanan öğrencilerin yüzde 58'inin ilk 5 tercihi, yüzde 80'inin ise ilk 10 tercihi arasında bulunmaktayız. Bu bizim Türkiye'de sayılı üniversitelerden biri haline geldiğimizin göstergesidir. 2009 yılı ÖSYM verilerine göre, 2006 yılında kurulan 15 üniversite arasında öğrenciler tarafından en çok tercih edilen üniversite Aksaray Üniversitesi olmuştur." dedi.

Üniversitelerin başarı sıralamasına da değinen Prof. Dr. Sağlam şunları kaydetti: "Aksaray Üniversitesi, tüm üniversitelerin genel sıralamasında 144,16 puanla 53. sırada, tıp fakültesi olmayan üniversiteler genel sıralamasında, 14. Sırada, 2000 yılında kurulan üniversiteler sıralamasında 51 üniversite içinde, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nden sonra 140 ve üstü puanla 2. sırada yer aldı." şeklinde sözlerini tamamladı.