Çin, ilk üç çeyrekte yüzde 9.6 büyürken, enflasyon yüzde 3.6 oldu

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisine sahip Çin, bu yılın ilk üç çeyreğinde yüzde 9,6 oranında büyürken, enflasyon da yüzde 3.6 oldu.

Çin Devlet

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisine sahip Çin, bu yılın ilk üç çeyreğinde yüzde 9,6 oranında büyürken, enflasyon da yüzde 3.6 oldu.

Çin Devlet İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından bugün açıklanan son verilere göre, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, Ocak-Eylül ayları arasındaki 9 aylık dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,67 artarak 26,866 trilyon yuanı (4,028 trilyon dolar) oldu.

Yılın ilk çeyreğinde yüzde 11,9, ikinci çeyreğinde ise yüzde 10,3 oranında büyüyen Çin ekonomisinin büyüme hızı yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 9.6'ya geriledi. Çin Devlet İstatistik Genel Müdürlüğü sözcüsü Sheng Laiyun, tarım, yatırım, tüketim ve dış ticaret gibi alanlarda hızlı bir yükseliş kaydedildiğini söyledi. Sheng, Çin ekonomisinin genelde sağlıklı ilerlediğini savunarak, önümüzdeki dönemde büyüme biçimi ve ekonominin yapısında değişiklik yapılacağını dile getirdi. Sözcü Sheng, böylelikle halkın yaşam koşullarını iyileştirmeye ve ekonominin istikrarlı bir şekilde büyümesini korumaya çalışacaklarını ifade etti. Karmaşık ve hızla değişen iç ve dış durum ve sorunlarla karşı karşıya bulunan Çin'in teşvik paketini hayata geçirdiğini kaydeden Çinli sözcü, ekonomide yeniden yapılanmaya hız verdiklerini, ekonomik revizyonun pekiştirildiğini ve öngörülen yönde ilerlediğini aktardı.

ENFLASYON SON 23 AYIN REKORUNU KIRDI

Enflasyonun ana göstergesi olan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), ilk üç çeyrekte rekor kırarak, yüzde 3,6 arttı. Bu rakam son 23 ayda kaydedilen en yüksek enflasyon rakamı oldu. TÜFE'deki bir aylık artış da yüzde 0,6 oranında gerçekleşti. Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ise Eylül ayında yüzde 4,3 arttı. Bu arada Ağustos ayında 13,9 olan sanayi katma değer artış hızı da yüzde 13,3'e geriledi.

Sabit yatırımlar ise, Ocak-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artarak, 19.22 trilyon yuan (2,89 trilyon dolar) oldu.