"2010, son 15 yılın en az ormanlık alan yanan sene"

Manavgat Orman İşletme Müdürü Ali Bahşi, ilçede orman yangınları açısından son 15 yılın en iyi sezonunu geçirdiklerini söyledi. Bahşi, "2010 son 15 yı

Manavgat Orman İşletme Müdürü Ali Bahşi, ilçede orman yangınları açısından son 15 yılın en iyi sezonunu geçirdiklerini söyledi. Bahşi, "2010 son 15 yılın en az ormanlık alan yandığı sene." dedi.

Bahşi, Türkbeleni helikopter pist alanı dinlenleme bahçesinde yaptığı basın açıklamasında, Ekim 2010 itibariyle ilçede 13 küçük yangının meydana geldiğini, buna bağlı olarak 1,8 hektarlık alanın zarar gördüğünü kaydetti. Yangınların çoğunluğunun son bir ay içinde olduğunu belirten Bahşi, anında müdahale ettikleri yangınların genelde kuru ot ve anız yakımından meydana geldiğini ifade etti.

Bahşi, "Son 15 yılın iyi sezonunu geçirdik. Geçtiğimiz günlerde yağan sağanak yağışlarla birlikte orman yangını riski azaldı. İlçemizde meydana gelen 13 küçük orman yangını da 1,8 hektar alan zarar gördü. Bunun yanı sıra Sarılar Belediyesi'ne tahsis edilen alanlarda çıkan yangında da 2 hektarlık ormanlık alan yandı. Ormanın kendi bölgesi içinde bu sezon 1,8 hektarlık alan yandı. İstatistiki verilerine göre, 2010 son 15 yılın en az ormanlık alan yandığı sene. Bize bu sene en fazla kuru ot ve anız yakımı uğraştırdı. Eylül ayı içinde helikopterimiz günde 3 defa kalkış yapmak zorunda kaldığı günler oldu. Gözetleme kulelerden duman görür görmez, helikopterimiz hareket ediyordu." diye konuştu.

93 HEKTAR ALANDA YEŞİLLENDİRME VE GENÇLEŞTİRME ÇALIŞMASI YAPACAK

Tohumlama çalışmalara hakkında da bilgi veren Orman İşletme Müdürü Ali Bahşi, yağmur yağışlarıyla birlikte çalışmalara başladıklarını belirtti. 2011 yılı içinde bölgede 93 hektar alanda tohumlama çalışması yapacaklarını belirten Bahşi, tohum sıkıntılarının bulunmadığını, ellerinde geçen yıldan kalma 12 ton tohumun bulunduğunu ifade etti. Halka dağıtmak için fidan yetiştirme çiftliklerinde 30 bin adet keçiboynuzu(harnup) yetiştirdiklerini bilgisini veren Bahşi, yetiştirdikleri fidanların önümüzdeki dağıtımını yapacaklarını kaydetti. Bahşi, çiftliklerinde bu sene dikilmek için 52 bin adet selvi, fıstık çamı ve Kıbrıs Akasyası fidanının bulunduğunu dile getirdi.

HELİKOPTER SEZONU TAMAMLADI

Antalya'nın doğu bölgesi yangınlarına anında müdahale için Orman Genel Müdürlüğü'nün Manavgat Türkbeleni mevkiinde konuşlandırdığı helikopter ilçeden ayrıldı. Müdür Bahşi, sezon başında konuşlanan yangın helikopterin ilçeden ayrılmadan önce gazetecilerin ilçenin havadan çekimin yapmasını sağladı. Çekim için bir saat havada kalan helikopter Side Antik Kent, Sorgun Çamlığı, Titreyengöl, Seleukia Antik Kent, şehir merkezi, Manavgat Barajı, Oymapınar Barajı ve Yeşilkanyon üstünde uçuş yaptı.

Orman Genel Müdürlüğü'nün yaz aylarında olası orman yangınlarına Antalya'da 3 adet helikopter konuşlandırdığını belirten Bahşi, bunların Düzlerçamı (Antalya merkez için), Finike(Antalya'nın batı bölgesi) ve Manavgat(Antalya'nın doğu bölgesi)'ta hazır beklediğini kaydetti.