Bolu Tarım İl Müdürü: AB gıda güvenliği standartlarında gerekli çalışmalar bir an evvel tamamlanmalı
Bolu Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, "Kurumsal yapılanmada gıda güvenliği ve kontrollü sisteminin güçlendirilmesi, etkinleştirilmesi, mevcut kontrol yön
Avrupa Birliği Teknik Destek ve Bilgi Değişim Ofisi (TAIEX), Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Bolu Tarım İl Müdürlüğü'nün koordinasyonunda gerçekleştirilen 'Et Hijyeni ve Hayvan Refahı' konulu 2 gün sürecek seminer, Bolu Abant'taki Büyük Abant Otel'de başladı.
Bolu İl Tarım Müdürü Mehmet Altun, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, TAIEX vasıtasıyla bölgesel eğitim programının ülkemizde çevre ve gıda güvenliği konularında uygulamaya konulduğunu belirtti.
Altun, "Program bölgesel düzeyde düzenlenecek eğitim seminerleri ile Avrupa Birliği müktesebatının iç hukuka aktarılması, uygulanması ve yürürlüğe konulması alanlarında, ülkemizde destek sağlamayı hedeflemekte. Bu program kapsamında Bolu ve Düzce'yi kapsayan gıda güvenliği konusunda ikinci bölgesel eğitim programı semineri düzenleniyor." dedi.
Altun, Türkiye'nin büyük ve çeşitli ürünlere dayalı tarım ve gıda sektörüyle dünya piyasasında avantajlı durumda olduğunu kaydetti. Altun, bu avantajlı durumunun devam ettirilebilmesi için uluslar arası ticaretin gittikçe katılaşan kurallarına uyum sağlamaktaki güçlüklerin bertaraf edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Altun, şöyle devam etti: "Gıda güvenlik standartlarında güçlü yasal kurumsal çerçevede bulunan eksikliğin, Türkiye'nin rekabet büyüme ve yaşam standartları üzerinde önemli sonuçları bulunmaktadır. Bu nedenle gıda üretimi artışı ve güvenlik standartlarının yükseltilmesi gerekmektedir. Bu ve benzeri tespitlerden hareketle Türk gıda sektörünün sürdürülebilir bünyesinin en önemli argümanın gıda güvenliği olduğu görülmektedir. Güvenli gıda üretiminin ve tüketiminin sağlanmasında kolaylaştırıcı bir mevzuat çerçevesi oluşturmaya bağlıdır. Avrupa Komisyonu tarafından da önemle üzerinde durulan mevcut AB mevzuatı çerçevesini basitleştirmek, idare engeller azaltarak mümkün olduğunca kaldırmaktadır."
Bolu İl Tarım Müdürü Altun, yayınlanan ulusal programda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından gıda güvenliği mezuatına uyum çerçevesinde gerekli kurumsal yapılanmanın oluşturulması, orta vade öncelikler arasında yer almakta olduğunu belirterek, "Kurumsal yapılanmada gıda güvenliği ve kontrollü sisteminin güçlendirilmesi, etkinleştirilmesi, mevcut kontrol yöntemlerinin AB müktesebatında belirtilen gıda güvenliği standartlarıyla uyumu da gerekli çalışmaların biran evvel tamamlanması gerekmektedir." diye konuştu.
Altun, 12'nici fasıl olan gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığının da müzakarelere açılmasıyla birlikte, AB hazırlanan yönetmeliklerin önümüzdeki en kısa süre içerisinde yürürlüğe girmesi akabinde tamamen yada kademeli olarak uygulamaya geçilmesinin söz konusu olduğunu anlattı.
Altun, şunları kaydetti: "Hayvancılık sektöründe amaç sadece hayvansal üretimi mümkün olduğunca artırmak değil, çiftçilikten sofraya her aşamada veteriner hekim denetiminden geçmiş hayvansal kökenli gıdaların yüksek refah standartlarındaki çiftlik hayvanlarından elde etmek olacaktır. Çünkü AB'de hayvan refahı çiftçilikten sofraya sağlıklı gıda sürecinin ayrılmaz temel halkalarından birisidir. Bu seminerin amacı kamu ve özel sektörden paydaşları et hijyeni ve hayvan refahıyla ilgili AB üye ülkelerdeki uygulamaları mevcut sorunları çözümü ve yönetmeliklerin uygulanmasındaki görev ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek; böyleci yerel düzeyde de Bolu ve Düzce illerimize yararlı olmasını diliyorum."