Etnik Çatışmaların Yaşandığı Oş Bölgesine Yardımlar Sürüyor

Kırgızistan'da Haziran ayında etnik çatışmaların yaşandığı Oş bölgesine yardımlar devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Teknik İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (ACTED) Kırgızistan'ın güneyindeki Oş bölgesinde çıkan etnik çatışmalar sonucu evsiz kalanlara yardım malzemesi dağıttı. UNHCR'nin Acil Durumlar Sorumlusu Johann Siffointe, Kırgızistan hükümeti ile bir araya gelerek, geçici barınaklar yapmaya devam ettiklerini belirtti. Kış başlamadan önce ev inşaatlarının tamamlanacağını dile getiren Siffointe, evsiz kalanların da yeni evlerine kavuşacaklarını açıkladı.
Birleşmiş Milletler ekibi, evsiz kalan ve 4 aydır bir parkta yaşam mücadelesi veren 62 aileye kaşık, örtü, kova gibi ev malzemeleri dağıttı. Parkta yaşamını sürdürenlerden Cıpar İmanaliyeva, kışın gelmesiyle kaldıkları yerin artık soğumaya başladığını, çocuklarının de kış için giysilerinin olmadığını ve birçok ihtiyaçları olduğunu ifade etti.
Kırgızistan'da geçtiğimiz Haziran ayında Oş ve Celalabad kentlerinde Özbekler ile Kırgızlar arasında yaşanan etnik çatışmalar nedeniyle 500'e yakın kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. 1 hafta süren çatışmalarda Özbeklere ait iş yerleri ve evler ateşe verilmişti. 400 bine yakın kişi evsiz kalırken, Oş kentinde de büyük hasarlar meydana gelmişti. Türkiye, çatışmaların ardından ülkeye yeniden yapılandırma çalışmalarına destek amacıyla 21 milyon dolar hibe etmişti.