Akyazı Belediye Başkanı'nın yeğenini öldürdükleri iddiasıyla yargılanan sanıklara 26'şar yıl hapis

Sakarya'nın Akyazı ilçesinde ateş açtıkları minibüste bulunan ilçe belediye başkanı Yaşar Yazıcı'nın amcasının oğlunu öldürdükleri iddiasıyla yargılan

Sakarya'nın Akyazı ilçesinde ateş açtıkları minibüste bulunan ilçe belediye başkanı Yaşar Yazıcı'nın amcasının oğlunu öldürdükleri iddiasıyla yargılanan 2 sanık 26'şar yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırıldı.

Geçen yıl 9 Ocak'ta Batakköy mevkisinde hasımları Erkut O.'nun bulunduğu minibüse ateş açarak Akyazı Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı'nın amcasının oğlu İlyas Yazıcı'yı (25), öldürdükleri iddiasıyla yargılanan Sedat U. ve Mustafa G., Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde karar duruşmasında hakim karşısına çıktı. Duruşmaya, tutuklu sanıklar Sedat U., Mustafa G. ve avukatları katıldı.

Sanık Mustafa G.'nin avukatı Mehmet Mangıroğlu, olayda ilk ateş eden kişinin Erkut O. olduğunu ileri sürerek, "Bununla ilgili tanık beyanları mevcuttur. Müvekkilimin bulunduğu araçtan ateş edilmesi halinde kurşun eğiminin aracın önünden ya da sol çaprazından olması gerekir. Eylemde meşru müdafaa koşulları bulunmaktadır. Müvekkilim kendilerinin bulunduğu araca ateş edilmesinden dolayı nefislerini korumaya yönelik olarak hareket ettiklerinden dolayı haklarında ceza tertibine yer olmadığına karar verilmesini talep ediyoruz." dedi.

Diğer sanık Sedat U.'nun avukatı Selma Yörük ise müvekkilinin olayda ateş ettiğine dair her hangi maddi bir bulgunun bulunmadığını iddia etti.

Bulunan kurşunların hepsinin 9 milimetre çapında olduğunu ve bu kurşunlardan bir kısmının da diğer sanık Mustafa G.'ye ait olduğunu savunan Yörük, şunları söyledi: "Diğer iki kurşununda sanık Erkut'un silahından atıldığı varsayılmaktadır. Müvekkilimin silahına ait her hangi bir kovanda bulunmamaktadır. Müvekkilim araçlara dönüşünden sonra korkutmak amacıyla havaya bir kez ateş ettiğini savunmaktadır. Bu savunmanın aksi de ispatlanmış değildir. Minibüse giren merminin kalibresinin tespit edilememesi de göz önünde bulundurularak şüpheden sanık yararlanır ilkesi de göz önüne alınarak müvekkilimin beraatını talep ediyoruz."

Son sözleri sorulan sanıklardan Mustafa G, olayda suçunun bulunmadığını öne sürerek beraatına karar verilmesini istedi. Diğer sanık Sedat U. da beraat talebinde bulundu.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanıklar Sedat U. ve Mustafa G.'yi adam öldürme suçundan dolayı ayrı ayrı müebbet hapis cezasına çarptırdı. Sanıklara verilen ceza, duruşmalardaki iyi hallerinden dolayı 25'er yıl hapis cezasına çevrildi. Her iki sanığa kaçak silah taşımaktan 1 yıl 3 ay hapis ile 40 gün adli para cezası verildi.

Mahkeme heyeti, silahlı kavga öncesinde kafeteryada sanık Sedat U.'nun başına silahla vuran Erkut O.'yu yaralama suçundan 5 ay hapis cezasına, diğer sanık Mustafa G.'ye yönelik tehdit suçundan ise 2 yıl 6 ay olmak üzere toplam 2 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırdı.

Akyazı'da geçen yıl meydana gelen olayda, Erkut O.'nun bir kafeteryada Sedat U.'nun başına tabanca kabzası ile vurduğu, araya giren Mustafa G.'yi de tehdit ettiği iddia edilmiş. Bu olaydan bir süre sonra Sedat U. ve Mustafa G.'nin de yolda karşılaştıkları Erkut O. ve İlyas Yazıcı'nın bulundukları minibüse ateş ederek Yazıcı'nın ölümüne neden oldukları ileri sürülmüştü. Yazıcı'nın ölümüne neden olan mermi çekirdeği elde edilemediğinden ölüme neden olan kurşunun hangi sanığın tabancasından çıktığı belirlenememişti. Sanıklar Sedat ve Mustafa'nın aynı iştirak iradesiyle ve öldürme kastı ile ayrı ayrı maktüle yönelik ateş ettikleri ileri sürülmüştü.

Öte yandan ceza alan Erkut O.'nun, 2006 yılında Bursa, Sakarya, Kocaeli ve Mersin'de, 3 gün içerisinde 7 kişiyi öldüren seri katillere silah sağladığı iddiasıyla yargılanan ve beraat eden A.O.'nun kardeşi olduğu belirtilmişti.