Ziraat Mühendisinin Beslediği Koyunlar Üçüz Yavruluyor

Yozgat'ta romanov koyun besleyen üretici, üçüz yavrular almaya başladı.

Ziraat Mühendisinin Beslediği Koyunlar Üçüz Yavruluyor
Yozgat'ta hayvancılık işiyle uğraşan Ziraat Mühendisi Alp Arslan, beslediği romanov cinsi koyunlardan üçüz yavru almaya başladığını söyledi. Romanov cinsi koyunların veriminin çok yüksek olduğunu ifade eden Arslan, "Romanov koç ve ülkemizde yetişen kuyruksuz koyunlardan kırma yavrular elde ettik. Rusya'da bir seferde 5-6 yavru veren romanov cinsi koyunlar, burada da 3 ve 4 yavru verebiliyor. Biz daha önce dördüz yavru elde ettik ama ikisi öldü. Şimdide bir koyunumuz üçüz kuzuladı" dedi.
Ülkemizde genelde koyunların mart ayında yavruladığını belirten Arslan, "Biz yılın her mevsimi ve ayında kuzu alabiliyoruz. Koyunları gruplandırıp, yine toplu şekillerde yavru elde ediyoruz. Bir seferde üçüz yavru aldığımız için bu şekilde grup halinde bakımı ve beslenmesi daha kolay oluyor" diye konuştu.
Yozgatlı çiftçilere verimi yüksek hayvanlar beslemeleri konusunda tavsiyelerde bulunan Arslan, "Yozgat yöresinde beslenen koyunlar gelende bir yada en fazla 2 yavru veriyor. Bizim besleğimiz koyunlar 3 ve 4 yavru veriyor, buda hayvancılıktaki geliri artırıyor. Yozgat'ta çiftçiler 100 koyundan 100 en fazla 150 yavru alabilirken, biz 100 koyundan 300-400 yavru alabiliyoruz. Buda yılda yüzde 300 kar demektir. Hiçbir ticarette yüzde 300 kar sağlayamazsınız. Ayrıcı bu tür verimli koyun cinslerinin ülkemizde artması için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın destek olması gerekir" ifadelerini kullandı.