Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Koru: Uluslararası barışa katkı sağlamak istiyoruz

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru, bakanlık olarak Avrupa Birliği'ne tam üyeliği hedeflediklerini söyledi. Amaçları arasında

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru, bakanlık olarak Avrupa Birliği'ne tam üyeliği hedeflediklerini söyledi. Amaçları arasında bölgesel ve küresel gelişmelerde belirleyici rol oynamanın yer aldığını belirten Koru, uluslar arası barışa da katkı sağlamak istediklerini dile getirdi.

Koru, Kahramanmaraş Valiliği Fikret Kiraz Toplantı Salonu'nda 'Yeni Dönemde Türk Dış Politikası' konulu sunum gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığı'nın teşkilat yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi veren Koru, Türkiye'nin yurt dışında 114 büyükelçi, 11 devlet temsilcisi ve 78 başkonsolos ile temsil edildiğini kaydetti. Konuşmasında, son yıllarda uluslararası hukukun ön plana çıktığından bahseden Koru, bakanlık olarak bunu göz önünde bulundurduklarını, bununla birlikte hukuk müşaviri sayısını da artırdıklarını söyledi. Eskiden dış politikanın çok fazla ilgi görmediğinin altını çizen Koru, ''Bakınız insanımız arasında diplomat olabilmek için paşa çocuğu, diplomat çocuğu veya vali çocuğu olunur gibi yanlış algılama var. Aslında böyle değil. Her yıl sınav açıyoruz ve ilgili bölümlerden sınava katılan ve başarılı olan gençlerimizi meslek memuru olarak alıyoruz. Son yıllarda iletişim ağının güçlenmesi ile birlikte şimdi her olay herkesi ilgilendirir hale getirdi." dedi.

Türkiye olarak karmaşık bir coğrafyada bulunulduğuna da dikkat çeken Koru, bunun için istikrarın büyük önem taşıdığını belirtti. Koru, "Bu kavrama önem veriyoruz. Soğuk savaşın sona ermesiyle birlikte sorunların da sona ereceği düşünülüyordu. Ancak bunun böyle olmadığı anlaşıldı. Şimdi çeşitli risk faktörleri önümüze geldi. Örneğin terör, açlık, küresel sorunlar gibi. Ayrıca küreselleşme ile birlikte istikrarrsızlıkta ön plana çıkmaya başladı. Bu faktörleri hep göz önünde bulunduruyoruz ve çalışmalarımızı, planlarımızı buna göre yapıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı AB'ye tam üyelik hedefleri bulunduğunu da aktaran Koru, ''Bizim hedefimiz AB'ye tam üyelik, bölgesel ve küresel gelişmelerde belirleyici rol oynamak, uluslararası barış ve istikrara katkı sağlamak. Eskiden Ortadoğu'da bir gelişme olduğu zaman bir duyuru yapardık. Şimdi ilgi duymaya başladık ve sorunların çözümünde belirleyici olmaya çalışıyoruz.'' değerlendirmesinde bulundu.

Kıbrıs sorunu hakkında da görüşlerini dile getiren Koru, bu sorunun yeni olmadığını ve konuya ulusal dava olarak baktıklarını kaydetti. Koru, önümüzdeki günlerde Kıbrıs'la ilgili yeni bir gelişme beklediklerini ve bu sorunun BM çatı altında çözüleceğine inandıklarını da sözlerine ekledi.

'İRAN'LA KÖKLÜ GEÇMİŞİMİZ VAR, İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Yurt dışındaki lobi faaliyetlerine ayrı bir önem verdiklerini anlatan Koru, yurt dışında binlerce dernekleri olduğunu kaydederek şöyle konuştu: "Yurt dışında 5 milyona yakın yurttaşımız var ki bunların yüzde 70'i Almanya'da. Almanya'da 2 -3 bin derneğimiz var. Hepsiyle görüşüyoruz. Eskiden dış temsilciliklerimiz çok aktif değildi. Onun için geleceği yönelik çalışmalarımız olmuyordu. Şimdi lobiye büyük önem veriyoruz. Bir konu olduğu zaman on binlerce insanımızı harekete geçirebiliyoruz. Eskiye oranla bu konu gelişti ve bunun için mali kaynağımız da var. Kendimizi de sürekli yeniliyoruz."

Arap-İsrail sorunun çözümünde rol oynamak istediklerinin de altını çizen Koru, ''Yine İran'la köklü bir geçmişimiz var. Uzun yıllar sorun yaşamadık. İlişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Nükleer kaynakların barışcıl kullanımına saygı duyuyoruz, ama bu konuda şeffaflığa da önem veriyoruz. Savaşa gerek kalmadan İran'la yaşanan sorunların çözüleceğini düşünüyoruz. Rusya ile de ilişkilerimiz çok iyi durumda. Türkiye'nin 2'inci büyük ticaret hacmi Rusya ile. Şimdi vizeleri kaldırdık. Bu ilişkilerin daha da iyi duruma geleceğine inanıyoruz.'' açıklamasında bulundu.

Toplantıda konuşan Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır da Türkiye'nin uluslararası arenadaki yükselişinin, ilgiyle izlendiğini söyledi. Türk dış politikasının stratejik derinlik kavramı çerçevesinde eskisinden farklı bir hareket içinde olduğunu belirten Tanılır, ''Bunun ekonomik boyutu kadar diplomasi boyutu önem arz etmektedir. Örneğin komşullarla 'sıfır sorun' politikası çerçevesinde komşullarla iyi ilişkiler ve bir taraftan vizelerin kaldırılması ekonomik olarak ta önem arz ediyor. Türkiye sorun çözücü bir ülke haline gelmiştir. Bunun artarak devam edecektir. Yıllardır çözülemeyen İsrail Filistin sorunununda inşallah Türkiye'nin arabuluculuğu ile çözülecektir. Şahsen buna inanıyorum.'' diye konuştu.