Akhisar, zeytinde marka olmak için atağa kalktı

Türkiye'deki 160 milyon zeytin ağacından 12 milyonuna sahip olan Manisa'nın Akhisar ilçesi, zeytinde marka olmak için atağa geçti. Pek çok markette sa

Türkiye'deki 160 milyon zeytin ağacından 12 milyonuna sahip olan Manisa'nın Akhisar ilçesi, zeytinde marka olmak için atağa geçti. Pek çok markette satılan zeytin ve zeytinyağının kendilerinin olduğunu ileri süren ilçenin ticaret borsası başkanı Emin Demirci, Gemlik ve Ayvalık'a atıfta bulunarak, "Bizim burada ürettiğimiz ürünü oralarda paketleyip satıyorlar. Ürün kaliteli ancak marka olamadık. Türkiye zeytin ve zeytinyağında Akhisar'ı tanımıyor. Yurtdışında daha çok biliniyoruz." dedi.

Akhisar Ticaret Borsası'nın düzenlediği '2. Zeytin Hasat Şenlikleri' yapıldı. Borsa başkanı Demirci, şenlikleri düzenleme amaçlarını, "Zeytin ve zeytinyağı denince akla Akhisar gelsin istiyoruz." diyerek özetledi. Bu yıl rekoltenin düşük olduğunu aktaran Akhisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fettah Gürmen de bu durumun üreticinin yüzünü güldürdüğünü söyledi. Sofralık zeytin fiyatlarının bir hafta öncesine göre yüzde 40 arttığını kaydeden Gürmen, fiyatın tür ve çeşide göre 1,5 ile 4,5 TL arasında değiştiğini belirtti. Gürmen, sektörde kayıt dışının bitirilmesini de istedi.

İlçede düzenlenen 2. Zeytin Hasat Şenlikleri'ni Akhisar Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası, Zeytinliova Belediyesi, AK-SEK Vakfı, Aktif İşadamları Derneği, DTM, TİM, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Zeytindostu Derneği de destekledi. Emin Demirci'nin sahibi olduğu İdeal Tarım ve Fettah Gürmen'e ait Ant Zeytinyağı fabrikalarının gezildiği organizasyonda; zeytin hasadından ilk ürünlerin yağa dönüşmesine, zeytin fidanı dikiminden zeytinliklerin gezilmesine kadar çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Geçen yılki 200 bin tonluk zeytin üretiminin, 'yok yılı' olmasının etkisiyle 2010'da 70 bine gerilemesi bekleniyor. Türkiye genelinde ise 1 milyon ton rekolte beklentisi mevcut. Akhisar, son yıllarda zeytin ve zeytinyağında önemli gelişmeler kaydetti. Kayıtlı 12 milyon, Milli Emlak'a ait arazidekilerle birlikte 14 milyon ağaca sahip olan ilçe, bu yönüyle İspanya'nın Endülüs bölgesine benzetiliyor. 245 sofralık zeytin işletmesi ve 35 zeytinyağı fabrikasının bulunduğu Akhisar'dan 42 ülkeye ihracat yapılıyor. Yılda 100 milyon dolar olan sofralık zeytin ihracatının 14 milyon doları ilçeden gerçekleştiriliyor. 6 ay sonra Zeytin İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ne kavuşmaya hazırlanan ilçe, şubat ayında da Zeytin Kongresi'ne ev sahipliği yapacak.