"Papandreu; Erdoğan ve Netanyahu'nun arasını bulma peşinde"
Yunanistan'da yayınlanan To Vima gazetesi, Başbakan Yorgo Papandreu'nun, 22 Ekim'de Atina'da düzenlenecek 'Akdeniz İklim Değişikliği Girişimi' konfera
To Vima, 'Akdeniz İklim Değişikliği Girişimi' konferansı için Atina'ya davet eden Papandreu'nun İsrail Başbakanı'nın önümüzdeki Cuma günü yapılacak konferansa katılmasını umduğunu belirtti. Bu bağlamda Atina, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da konferansa katılacak olması nedeniyle, son dönemde Türkiye'ye karşı Yunanistan-İsrail ittifakı kurulduğuna dair söylentilerin gerçeği yansıtmadığı ve Ankara'ya rakip olmak için ilişkilerin derinleştirilmediği mesajını vermek istiyor.
Netenyahu'nun gelmeye karar vermesi durumunda ise aylar sonra ilk defa Türk ve İsrail başbakanlarının bir araya gelecekleri vurgulandı. 2009 yılındaki Davos Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Erdoğan arasında sert atışmalar yaşanmıştı.
Bazı kaynaklara göre böyle bir buluşmanın olması durumunda, Yunan Başbakan Papandreu'nun Güneydoğu Akdeniz ile Ortadoğu'da farklı cephelerde yürüttüğü arabulucu rolünün doğrulanacak.
PROTO THEMA: NETENYAHU GELMİYOR
Öte yandan Proto Thema gazetesi, Netenyahu'nun Papandreu'nun davetine olumsuz yanıt verdiğini iddia etti. Netenyahu'nun Atina'ya gelmek istememesine ilişkin ilk izlenimler ise Netenyahu'nun böyle bir dönemde Erdoğan ile bir görüşmede bulunmak istememesi olduğu belirtiliyor. Diplomatik alandaki krizde iki ülke ince buz tabakası üzerinde yürürken Türkiye, İsrail'den özür ve tazminat beklentisini tekrar ediyor. Yunan hükümetinin ise İsrail'in olumsuz yanıt vermesinin İsrail ve Yunanistan arasındaki ilişkiden bağımsız olduğunu ifade ettiği belirtiliyor.
YUNANİSTAN VE İSRAİL İŞBİRLİĞİ HIZLI İLERLİYOR
Yunanistan ve İsrail arasında geçen yaz Başbakanlar Yorgo Papandreu ve Binyamin Netenyahu'nun karşılıklı ziyaretleriyle başlayan flörtün hızla aşama kaydettiği belirtilirken, tarafların savunma, ekonomi, ileri teknoloji ve turizm konularında işbirliğini hızlı adımlarla geliştirmek için çaba gösteriyor. Bu, hükümet yetkililerinin karşılıklı ziyaretlerinden de anlaşılıyor.
Yunanistan ve İsrail arasında başlayan yakınlaşma süreci karşılıklı ziyaretlerle devam ediyor. Yunan Devlet Bakanı Haris Pabukis, ziyaret ettiği Tel Aviv'de, İsrail ve Yunanistan arasında işbirliği alanlarının belirlenmesi ile iki ülke arasında bakanlar konseyinin kurulmasına ilişkin görüşmelerde bulunmuştu. Kısa bir süre önce Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Dollis ve Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri İ. Zepou da İsrail'i ziyaret etmişti. Öte yandan İsrail'in Gazze konvoyuna saldırması sonucu askıya alınan Atina-Tel Aviv askeri hava tatbikatının ikinci ayağı geçtiğimiz günlerde tamamlanmıştı. Yarın da Dışişleri Bakanı Dimitris Druças, üst düzey görüşmeler için İsrail'e gidecek. Druças, Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Netenyahu ve Dışişleri Bakanı Avidgor Liberman ile biraraya gelecek.
İki ülke özellikle turizm ve ekonomik ilişkileri geliştirmeyi planlıyor. Bu planlar arasında enerji üzerimi ve denizden geçirilecek boru hattıyla İsrail'den Yunanistan'a doğalgaz getirilmesi de bulunuyor. Bankacılık konusunda da yatırım düşüncesi var.
İsrail'in özellikle savunma yatırımları konusunda aceleci olduğu iddia ediliyor. Son günlerde İsrail Savunma Bakanlığı yetkilileri art arda Atina'ya geliyor. Bu bağlamda 2011 yılında yapılacak askeri tatbikatların programlandığı belirtiliyor. Atina'ya silah da satmak isteyen İsrail, Leopard 2 tank ihalesine girmek istiyor.
Bazı Yunan siyasi analistler ise Yunanistan'ın son dönemde İsrail ile ilişkilerinde aceleci davranmasını yadırgıyor. Bu tutumun Atina'ın uzun vadeli planları için getirisinin az olacağını ve Arap ülkeleriyle kurulan geleneksel iyi ilişkilerin zarar göreceği uyarısında bulunuyor.