Uşak Fırıncılar Odası 300 Gram Ekmeğin 75 Kuruş Olmasını İstiyor

Uşak Fırıncılar Odası Başkanı Hasan Kurnaz, Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun aldığı ekmeğe zam kararı kapsamında 65 kuruş olan 300 gram ekmeğin 75 kuruş olması için Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne başvurduklarını söyledi

Uşak Fırıncılar Odası 300 Gram Ekmeğin 75 Kuruş Olmasını İstiyor
Uşak Fırıncılar Odası Başkanı Hasan Kurnaz, Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun aldığı ekmeğe zam kararı kapsamında 65 kuruş olan 300 gram ekmeğin 75 kuruş olması için Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne başvurduklarını söyledi.
Fırıncılar Odası Başkanı Hasan Kurnaz, ekmeğe en son 2008 yılında zam yapıldığı ifade ederek girdi maliyetleri ile un fiyatlarının yükselmesi nedeniyle zammın kaçınılmaz hale geldiğini ifade etti. Hasan Kurnaz, Uşak'ta günlük 100 bin ekmek üretildiğini zam için Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne müracaat ettiklerini ve müracaatın kabul görmesi halinde zammı 10 gün içinde uygulamaya geçireceklerini belirtti. Uşak'ta 25 fırıncının bulunduğunu ve bakkala ekmeği 50 kuruşa verdiklerini kaydeden Kurnaz, "Fırıncılar ekmekten para kazanmıyor. Bakkal bizden daha çok kazanıyor"dedi. Federasyonun zam kararının yerinde olduğunu ancak yüzde 15'lik oranı hiç kimsenin uygulayamayacağını anlatan Fırıncılar Odası Başkanı Kurnaz, "2008 yılından beri zam yapmıyoruz. Girdi maliyetleri ve un fiyatları arttı. Fırıncı esnafı zor durumda. Oda olarak biz zam konusundaki teklifimizi birliğe sunduk. Uygun görülürse 10 gün içinde zammı uygularız. Ancak bizim müracaatımız kabul görmeyebilir. Birlik bizim 75 kuruş olan talebimizi fazla görebilir. 70 kuruşa da uygun görebilir. Biz çıkan karara göre zammı uygulayacağız. Fırıncılar için 5 kuruşluk kar dahi önemli bir kazançtır. Biz hem zarar etmemeyi hem de halka uygun fiyattan ekmek yedirmeyi hedefliyoruz. Biz fırıncılar olarak zaten ekmeği bakkallara 50 kuruşa veriyoruz. Bakkallar vatandaşa 65 kuruşa satıyor. Dolayısıyla bizden çok bakkal kazanıyor. Birlik zam kararını alırken çevre illerde de araştırma yapacak. Aydın, Denizli, Kütahya, Afyonkarahisar ve Manisa'daki uygulamaları da bakacak. Birlik bu araştırma sonunda bizim talebimize olumlu yada olumsuz bir cevap verecek "dedi.
Birkaç yıl önce uygulamaya koydukları askıda ekmek kampanyasının bitme noktasına geldiğini de ifade eden Hasan Kurnaz, "Kampanya başladığında amacına ulaşıyordu. Son zamanlarda kampanya kapsamında günde 300 ekmek bile gitmiyor. Kampaya'dan fakirlerden çok zenginler faydalanıyor. Fakirler utancından askıda ekmek kampanyasından faydalanamıyor. Maddi durumu iyi olanlar bu kampanyayı olumsuz etkiledi. Bu nedenle fırınların çoğu kampanyayı durdurdu. Halkta eskisi gibi askıda ekmek kampanyasına bağışta bulunmuyor. Maddi durumu iyi olan insanlarımızın bu kampanyadan ekmek almasını anlayamıyoruz. Kampanyayı sonlandırabiliriz. Çünkü biz fırıncılar olarak her gün Aşevi'ne ücretsiz olarak bin 500 ekmek veriyoruz. Bunun dışında hayır kurularına da ücretsiz ekmek veriyoruz. Fırıncılar olarak ekmek alamayacak durumda olan tüm vatandaşlara ücretsiz ekmek vermeye hazırız"dedi.
Uşak Belediyesi'nin ekmek fabrikası kurması projesini de değerlendiren Hasan Kurnaz, "Biz belediyenin ekmek fabrikası açmasına karşı değiliz. Ancak Uşak'ta böyle bir ihtiyaç yok. Zaten belediyeler bizim gibi kaliteli ekmek üretemez. Kaliteli un kullanarak ucuz ekmek satmak mümkün değil. Bu ancak zararına satarsanız mümkün olur. Uşak gibi kentlerde belediyenin fırın açmasının hiçbir anlamı yok. Zaten günlük 100 bin ekmek üretiliyor. Bunun içinde 20 bin civarında köy ekmeği var. Yüzde 25 köylerden ve ilçelerden gelen kaçak ekmek söz konusu. Böyle bir ortamda belediye fırın çalıştıramaz. Zaten daha önce de denendi ve kapatmak zorunda kaldılar"diye konuştu.