'Mavi Marmara' Davası, Uluslararası Yargıya Taşındı

İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırı, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşındı

İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırı, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşındı. İHH İnsani Yardım Vakfı'nın avukatları ve gemideki mağdurlardan oluşan bir ekip, bugün dava için Hollanda'nın Lahey kentine gelerek, dava dilekçesi verdi.

Davanın yargıya sunulmasının ardından düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan Avukat Ramazan Arıtürk, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yapılan başvurularının kabul edildiğini ve iyi bir sonuç almayı umduklarını belirtti. Ulusal yargılama sürecinin başladığını dile getiren Arıtürk, 31 Mayıs 2010'da meydana gelen olayın insanlığın yüz karası olduğunu, uluslararası hukukun çiğnendiği bir durum olduğunu söyledi. Arıtürk, "Verilecek olan ceza, 9 insanı geri getirmeyecektir ama yaptırım veya ceza bundan
sonraki aşamada, dünyada adaletin gerçekleşeceğini, kendisinin güç sahibi olduğunu düşünenlerin insanlık dış eylemlerinin karşılıksız kalmayacağının tespitidir" dedi.
Arıtürk, başvurunun İsrail halkına karşı yapılmadığını belirterek, "Başvuru, meydana gelen olayda elleri silah tutan, masum insanları öldüren askerler, onlara emir veren komutanlar, buna vesile olan amirler hakkında yapılmıştır. Ümit ediyoruz ki, yakın tarihte Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından soruşturma neticelenecek ve iyi bir sonuç alacacağız" diye konuştu.

Arıtürk, başvuru sebebiyle dünyadan birçok aydın, akademisyen ve hukukçunun destek olduğunu, bunların içinde İsrail'de yaşayan avukatların olduğunu da kaydetti. Baskında hayatını kaybeden 19 yaşındaki Furkan Doğan'ın babası Ahmet Doğan da, tüm mağdurlar adına burada bulunduğunu belirterek İsrail'in gemideki mazlumlara karşı yaptığı insanlık dışı saldırının Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde karşılığını bulması ve cezasız kalmaması için buraya geldiklerini söyledi. Doğan, "Şayet adalet, hukuk, insanlık varsa
bu suçu kimin işlendiği, kime karşı işlendiğinin öneminin olmaması gerekir diye düşünüyorum. Objektif bir şekilde bu kurallar işletildiğinde, uluslararası hukuk kapsamında olaya sebebiyet veren yöneticilerin cezalandırılması gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"BM'NİN RAPORU ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ'NİN ÇALIŞABİLMESİ İÇİN ÖNEMLİ DONELER SUNUYOR"

Doğan, ilk adımın atıldığını, 9 kişinin ve diğer mağdurların buradan çıkacak sonuca göre bir nebze de olsa rahatlayabileceğini ve insanlık adına hukukun çalıştığını görmek istediklerini ifade etti. İHH Başkan Vekili Yavuz Dede de, mahkemenin, saldırıya ilişkin verilecek cezayla adaletin hala var olabileceğini kanıtlayacağını söyleyerek, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin amacını gerçekleştirmesini umduğunu dile getirdi. Mazlumder Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal da açıklamasında bugünün tarihi bir gün
olduğunu belirterek, Birleşmiş Milletler'in (BM) raporuna değindi. Ünsal, "BM'nin bu raporu ümit ederim Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin çalışabilmesi için önemli doneler oluşturacaktır. Bunu ilerleyen zamanlarda göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Ünsal, siyasi çıkarların değil, adalet ve insanlığın kazanmasını umduğunu ifade etti.

Gemide yaralananlardan Adem Bakıcı, olayı uluslararası platforma taşıdıklarını ve insanların kendilerine hak vermesini dilediklerini söyledi. Gemide bulunan Avukat Cihat Özdemir, gemide büyük acılar yaşandığını anlatarak başvurudan olumlu netice beklediklerini dile getirdi. Avukat Gülden Sönmez adil bir karar çıkmasını umduklarını söyledi.
İsrail, 31 Mayıs'ta Gazze'ye yardım taşıyan "Mavi Marmara" gemisine operasyon düzenlemişti.

Operasyon sonucunda 9 Türk hayatını kaybetmişti. Geçtiğimiz günlerde İsrail'in katılmayı reddettiği BM İnsan Hakları Konseyi, Mavi Marmara baskınına yönelik incelemesini tamamlamış ve raporda İsrail askerlerinin "taammüden adam öldürdüğünü" açıklamıştı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM raporunun tarafsız, sağlam delillere dayanan bir rapor olduğunu ve raporu takdirle karşıladıklarını belirtmişti.