Bakan Eker: 'Kurban Bayramı İçin 450 Bin Küçükbaş Hayvan İthal Ettik'

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Kurban Bayramı için 450 bin küçükbaş hayvan ithal edildiğini bunların şap hastalığından arınmış Trakya bölgesinde satışa sunulacağını söyledi

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Kurban Bayramı için 450 bin küçükbaş hayvan ithal edildiğini bunların şap hastalığından arınmış Trakya bölgesinde satışa sunulacağını söyledi. İthal etlerle ilgili 4'lü taramanın kaldırıldığı yönündeki haberlere tepki gösteren Eker, "Kimse vatandaşın kafasını karıştırmasın, yediği içtiği ile sorunlu hale getirmesin" dedi.
Bakan Eker, 'Tarım ve İnsan' konulu resim sergisinin açılışından ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun ekmeğe yüzde 15 oranında zam yapılması kararına bazı derneklerin karşı çıktığı ve federasyonun böyle bir yetkisinin olmadığı yönündeki açıklamalarının anımsatılması üzerine Bakan Eker, kendilerinin de fiyat belirleme yetkilerinin olmadığını söyledi. Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun ekmeğe zam yapılmasında buğdaydaki fiyat artışını neden göstermesine tepki
gösteren Eker, buğdaya 2008 yılından bu yana yüzde 4 oranında zam yapıldığını söyledi. Bakan Eker, Türkiye Fırıncılar Federasyonu'ndan zammın buğdayın dışında hangi ürünlerden kaynakladığını belirtmesini istedi.
Türkiye'nin yurtdışından süttozu ithal ettiğine ilişkin haberlerin anımsatılması üzerine Eker, sütle ilgili yanlış bilgilerin olduğunu ve siyasilerinde sık sık dile getirdiği süttozu ithal edildiği yönündeki açıklamaların doğru olmadığını söyledi. Eker, AB ülkelerine ihraç edilen ve içinde süt bulunan ürünler için, yapılan anlaşmalar çerçevesinde 2 bin 500 ton AB ülkelerinden süttozu alındığını ve bu süttozunun tekrar AB ülkelerine ihraç edilen ürünlerde kullanıldığını belirterek, bunun da dahili işlem
kapsamında olduğunu söyledi. Eker, Türkiye'de 12.5 milyon ton süt bulunduğunu ve herhangi bir sıkıntı çekilmediğini ifade etti.

"AB'DE ŞARTLAR NEYSE ONU YAPIYORUZ, BU KONUDA ENDİŞE YOK"
Eker, ithal edilen etlerde 4'lü sağlık kontrolü taramasının kaldırılacağı yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine ise, "Kimse vatandaşın kafasını karıştırmasın. Yediğiyle içtiğiyle sorunlu hale getirmesin" dedi.
AB ile müzakereler çerçevesinde 'gıda' faslının açıldığını anımsatan Eker, etlerin AB standartlarında denetlendiğini söyledi. Eker, "AB'de şartlar neyse onu yapıyoruz. Bu konuda endişe yok" diye konuştu.
Bir gazetecinin Kurban Bayramı için getirilen ithal hayvanların neden sadece Trakya bölgesinde tutulduğunu sorması üzerine Eker, Trakya'nın AB ile gerçekleştirilen müzakereler kapsamında şap hastalığından temizlenmiş bölge olduğunu söyledi. Eker, Trakya'yı hayvansal ürünlerin ihraç üssü haline getirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Kurban Bayramı için Avusturya ve diğer ülkelerden 450 bin küçükbaş hayvan ithal edildiğini ve bunların Trakya'da tutulduğunu belirten Eker, bu bölgeye Anadolu'dan hayvan
girişinin artık eskisi gibi kolay olmayacağını söyledi. Eker, Anadolu'daki besicilere kurbanlıklarını Trakya'ya getirmemelerini, Anadolu'da satışa sunmalarını istedi.
Bir gazetecinin Kurban Bayramı dolayısıyla et fiyatlarının artacağı yönündeki yapılan haberleri anımsatması üzerine ise Eker, "Bunlar spekülasyon" karşılığını verdi. Eker, Türkiye'de 2 milyon büyükbaş hayvanın olduğunu ve Kurban Bayramı'nda bir sıkıntı yaşanmayacağını söyledi.
Öte yandan Eker, bu yıl 2.'si düzenlenen ve 24 Ekim'e kadar Ankamall Alışveriş Merkezi'nde sergilenecek olan 'Tarım ve İnsan' konulu Resim Sergisi'nin açılışını yaptı.