Safranbolu'da 19 kişi yamaç paraşütüyle uçmayı öğreniyor

Türk Hava Kurumu Safranbolu şubesi tarafından ilk defa başlatılan Yamaç Paraşütü başlangıç kursuna çeşitli illerden katılan 19 kursiyer, teorik dersle

Türk Hava Kurumu Safranbolu şubesi tarafından ilk defa başlatılan Yamaç Paraşütü başlangıç kursuna çeşitli illerden katılan 19 kursiyer, teorik derslerinden sonra uçuş dersleri de pratik olarak gösterildi.

Tarihi ve turistlik ilçe Safranbolu'da turizm alternatiflerini geliştirmek için yamaç paraşütü sporu yapılacak. Türk Hava Kurumu Safranbolu şubesi tarafından ilk defa yamaç paraşütü başlangıç kursu açıldı. Kursa 19 ilden gelen kursiyerler 25 saatlik teorik uygulamalı yer eğitiminden sonra uçuş kursu verilmeye başlanıldı. Uçuş dersleri ise Eflani ilçesi Aşağıköprü mevkii Çal tepede yapıldı.

Yamaç paraşütü öğretmeni ve aynı zamanda Milli Takım sporcusu olan Mevlüt Hoyraz yamaç paraşütü sporunun gerekli eğitimi aldıktan sonra çok zevkli bir spor dalı olduğunu belirterek; "2010 yılının son Yamaç Paraşütü başlangıç kursunu Safranbolu ilçesinde yaptık. Çeşitli illerden kursa 19 kişi katıldı. Bunların arasında bir bayan kursiyerimiz var. 25 saatlik teorik uygulamalı yer eğitim kursundan sonra şimdide 10 uçuşluk uçuş kursu veriyoruz. Bu uçuştan sonra kendilerine 75 ila 600 metre yükseklikten uçuş yapabileceklerine dair bir belge vereceğiz. Bu belge ile Dünyanın herhangi bir ülkesinde uçuş yapabilirler. Bu eğitim sadece başlangıç eğitimidir. Eğitmen olmak isteyenler için ise ilerleme kurslarımız var. Bizim Amacımız gençlerimize havacılığı sevdirmek. Eğer kişi gerekli eğitimini alırsa son derece güvenli ve zevk veren bir spor dalı."

Yamaç Paraşütü atlayışı yapmak isteyen kişilerden sadece Türkiye'de belge sorulmadığını belirten Hoyraz; "Avrupa'da veya başka bir ülkede belgesi olmayan kişiye uçuş izni verilmez. Bu konuda bir kanun veya yönetmelik var. Ama bizim ülkemizde böyle bir kanun veya yönetmelik olmadığı için maalesef belgesiz atlayış yapılıyor bu da istenmeyen olayların olmasına sebep oluyor." dedi.

Kursun tek bayan öğrencisi Yortanpazarı İlköğretim Okulu ana sınıf öğretmeni Neslihan Evirgen ise yamaç paraşütü ile uçmayı çok istediğini, böyle bir kurs açıldığını duyar duymaz geldiğini söyledi. Evirgen; "Çok güzel bir duygu, uzun zamandır istiyordum. 3 bayan arkadaş kursa geldik ama onlar sınradan vazgeçti, ben ise devam ettim. İlk defa uçuş yaptım ve çok zevk aldım." dedi.

Türk Hava Kurumu Safranbolu Şube Başkanı Mustafa San ise böylece Safranbolu'daki kültür turizmine bir alternatif olarak da hava sporlarını da kattıklarını belirterek artık ilçemizdeki turizm daha da gelişecek. İlçemiz yamaç paraşütü yapmak isteyenler için bulunmaz bir mekan." dedi.

Atlayış sırasında ufak da bir kaza yaşandı. Bir kursiyer uçuş sırasında çalılıklara takıldı.