POYD Başkanı Şimşek: Döviz kuru turizmciyi zorluyor

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Volkan Şimşek, Türk Lirası'nın güçlenip dövizin değer kaybetmesinin turizmcileri zorladığını söyl

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Volkan Şimşek, Türk Lirası'nın güçlenip dövizin değer kaybetmesinin turizmcileri zorladığını söyledi.

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) tarafından hazırlanan 'İş ve Eğitim Zamanı' adlı programının konuğu Volkan Şimşek oldu. POYD'un 1992'de dönemin profesyonellerinin bilgilerini, becerilerini, deneyimlerini paylaşmak için bir araya gelerek kurdukları bir sivil toplum örgütü olduğunu kaydeden Şimşek, değişik alanlarda faaliyet gösteren derneklerini 200'den fazla üyesi bulunduğu bilgisini verdi.

Dünya turizminde yıldızı parlayan Türkiye'de otelcilikte 'Türkiye ekolünün' oluşturulmasını hedeflediklerini anlatan Şimşek, dernek olarak bu konuda eğitim çalışmalarıyla sektöre destek verdiklerini söyledi.

Türkiye'de son 30 yılda büyük gelişme kaydeden turizm sektörünün en önemli probleminin hala kanunlaşmayan turizm meslek birlikleri yasası olduğuna işaret eden Şimşek, otelciliğin hala bir meslek olarak kabul görmemesinden yakındı.

Döviz kurunun turizmciler için dezavantaj olmaya başladığını anlatan Volkan Şimşek, eskiden turizm sezonunun başındaki döviz kuru ile sonundaki arasında ciddi fark olduğunu, sektörün kur farkından gelir elde ettiğini belirterek, "Türk Lirası güçlenip de döviz değer kaybettiği zaman gelirin döviz, giderin ise Türk Lirası olmasından dolayı turizmcilerin canı çok yandı. Döviz kuru turizmciyi zorluyor. Türk turizminin en büyük sıkıntısı artmayan gelire karşı sürekli artan gider karşısında kaliteyi ayakta tutma çabasıdır." diye konuştu.

Her şey dahil sisteminin, turizmin büyük sıçrama yapması ve cazip hale gelmesini sağladığını ifade eden Şimşek, turistin otel dışına çıkmasının sivil toplum örgütlerinin ortak planlamasıyla gerçekleşebileceğini de sözlerine ekledi.