Hisarcıklıoğlu: Üniversiteler kılık kıyafet bekçisi olmamalı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, üniversite öğrencilerinin başını örtmesinden ötürü eğitim hakkının elinden alı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, üniversite öğrencilerinin başını örtmesinden ötürü eğitim hakkının elinden alınmasını kabullenemediğini belirterek, "Bu konu benim hep vicdanımı sızlatıyor. Üniversiteler kılık ve kıyafetlerin bekçisi olmamalıdır." dedi.

TOBB ETÜ öğrencilerine girişimcilik konferansı veren Hisarcıklıoğlu, dünyanın 17. büyük ekonomisi olan Türkiye'nin bu sorunu aşması gerektiğini söyledi. TOBB Başkanı, "Devletin görevi, eğitimi en iyi şekilde nasıl vereceğini düşünmek olmalıdır. Ben üniversiteyi kazanmış arkadaşımı bu sınıfta görmek istiyorum. Rengi, dili, etnik kökeni, ideolojisi, kıyafeti beni ilgilendirmiyor. Başlarına ne örttüklerine değil, başlarının içini nasıl doldurduklarına bakacağız." dedi.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı da olan Rifat Hisarcıklıoğlu, üniversitelilerin kendi iradeleri dışında başlarının açılmasına karşı olduğunu dile getirdi, eğitimde sorunlara sebep olan yasakların mutlak suretle kaldırılması gerektiğini vurguladı.

TOBB ETÜ öğrencilerinin YÖK'ün kararı doğrultusunda okullarına başörtüsüyle girebileceklerinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, "Bu üniversitede rock müziği grubu da olacak, tasavvuf müziği grubu da olacak. Değişime ayak uydurmanın ve ülkemizi daha ileri taşımanın yolu, hür teşebbüsün istediği donamında, fikri, vicdanı ve irfanı hür insanlar yetiştirmekten geçiyor." dedi.

Odalar Birliği Başkanı Hisarcıklıoğlu, girişimci olmanın yolunun özgürlükten geçtiğini dile getirdi. "Kafalar ne kadar özgür olursa, düşünceler o kadar özgür olur." tespitini yapan Hisarcıklıoğlu, üniversitelerde kılık-kıyafet yönetmeliğinin nasıl olacağı konusunun tartışılmasını da eleştirdi.

Dünyanın gıda, su, enerji, istihdam ve döviz kuru savaşlarını konuştuğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Dünya bu konuları tartışıyor. Üniversiteler bu konuları tartışıyor. Medya bu konuları tartışıyor. Siyaset bu konuları tartışıyor. İşte biz bunları tartışmamız gerekirken başörtüsü konusuna tıkanıp kalmamalıyız. Dünyanın 17. büyük ekonomisi başörtüsü sorununu çözmeli. Bu konu bireysel özgürlük çerçevesinde çözülmelidir. Siyasetçisinden sivil topluma kadar, artık bu konuda toplumsal bir mutabakat oluşmuştur." yorumunu yaptı.