BDP Eşbaşkanı Kışanak: Kürt sorununun çözümü için Diyarbakır Cezaevi gerçeği ile yüzleşilmeli

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Gülten Kışanak, Kürt sorununun çözülmesi isteniyorsa Diyarbakır Cezaevinde yaşananlarla yüzleşilmesi gerekt

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Gülten Kışanak, Kürt sorununun çözülmesi isteniyorsa Diyarbakır Cezaevinde yaşananlarla yüzleşilmesi gerektiğini söyledi. Kışanak, bunun için Meclis'te bir de araştırma komisyonunun kurulmasını istedi.

Meclis'teki grup toplantısında konuşan Kışanak, 303 kişinin işkence mağduru oldukları gerekçesiyle 1980 döneminde Diyarbakır Askeri Cezaevi'nde görevli olanlar hakkında suç duyurusunda bulunduklarını hatırlattı. Bu hukuki sürecin sağlıklı bir şekilde yürümesi gerektiğini dile getiren Kışanak, Türkiye'nin bu kara lekeden kurtulabilmesi için yargılama sürecinin acilen başlatılması gerektiğini ifade etti. Aktörlerin sorumluluk alıp bu işin yolunun açılması için öncülük etmesi gerektiğini kaydeden Kışanak, bu insanlık ayıbından kurtulmanın herkesin görevi olduğunu vurguladı.

Meclis'te Adaleti Arayanlar Komisyonu'nun kurulmasını isteyen Kışanak, her türlü işbirliğine hazır olduklarını belirtti. Hukuksal mücadeleden sonuç alınabilmesi için bu parlamentoya görev düştüğünü belirten Kışanak, Başbakan'a seslenerek, "Diyarbakır'da başvuru yapıldı, kendilerine yapılanları anlattılar. Yaşayanlar ve mağdurları halen ayakta. Bunları dinlemek, duymak istiyor musunuz, Diyarbakır gerçeği ile yüzleşmek istiyor musunuz, samimiyetinizi kanıtlayın. Dinlemek istiyorsanız resmi komisyon kurulup dinlensin. Duvarlardan dinlemeye gerek yok. Yüzleşmeye hazır mısınız?" dedi.

Diyarbakır Cezaevinin bir insanlık müzesi haline getirilmesini de talep eden Kışanak, 1993 yılında yaşanan bazı ölüm ve cinayetlerin çok tartışıldığını belirtti. Turgut, Özal, Eşref Bitlis, Uğur Mumcu cinayetlerinin gündemde olduğunu anlatan Kışanak, bu ölümler aydınlatılmadan topyekun savaş eşiğine nasıl gelindiğinin anlaşılmasının mümkün olmadığı ileri sürdü.

SORUN ASKERİ YÖNTEMLERLE ÇÖZÜLEMEZ

Anadilde eğitim, demokratik özerklik, yerel yönetimin güçlendirilmesi gibi konularda olumlu gelişmeler olduğunu belirten Kışanak, konuların düzeyli bir şekilde tartışıldığını kaydetti. Hükümeti bu tartışmaların içerisinde olumlu bir yerde göremediklerini ileri süren Kışanak, yurt dışında hükümet temsilcilerinin yaptığı görüşmeleri eleştirerek bunun bir tasviye politikalarının ürünü olduğunu iddia etti.

Hükümet ile bir görüşme yaptıklarını ve kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlatan Kışanak, bunun "demokratik adımlar atma konusunda niyetiniz var mı yok mu" görüşmesi olduğunu ifade etti. Çözüm konusunda destek vermeye hazır olduklarını vurgulayan Kışanak, o günden bugüne hükümetten bir cevap alamadıklarını savundu.

Savaş tezkeresinin kapalı oturumda görüşülmesine sonuna kadar karşı olduklarını dile getiren Kışanak, "Bunu halkın önünde anlatın. Gizli olarak söyleyeceğiniz neyiniz var. Ne politikaları varsa çıkıp halkın karşısına söylesinler." şeklinde konuştu.

Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanmasına yönelik KCK operasyonları ile Devrimci Karargah operasyonlarını da eleştiren Kışanak, herkesi Diyarbakır'da önümüzdeki hafta görülmeye başlanacak olan KCK davasını takip etmeye çağırdı.