Yaş meyve sebze lokomotif oldu, Antalya ihracatta 1 milyar dolara koşuyor

Antalya'dan yapılan ihracat 2010 yılının Ocak-Eylül döneminde yüzde 106 oranında artarak 761 milyon 51 bin 394 dolara ulaştı. Antalya'nın ihracatında

Antalya'dan yapılan ihracat 2010 yılının Ocak-Eylül döneminde yüzde 106 oranında artarak 761 milyon 51 bin 394 dolara ulaştı. Antalya'nın ihracatında önemli rol oynayan yaş meyve sebze sektörü de, bütün olumsuzluklara rağmen çıkışını sürdürüyor. 2010 yılının ilk 9 ayında yaş meyve sebze ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 29, değer bazında ise yüzde 38 oranında arttı. Sektör, bu ihracattan 380 milyon 190 bin dolar gelir elde etti. Yurtdışına satılan tarım ürünleri içinde 180 milyon dolarla domates başı çekti.

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AYMSİB) Başkanı Mustafa Satıcı, iklim koşulları, döviz kurlarında yaşanan sıkıntılar, bazı ülkelerin dönem dönem getirdiği kısıtlamalar, zirai ilaç kalıntısı ve son zamanlarda örtüaltı üretimine büyük zarar veren Tuta Absoluta zararlısına rağmen yaş meyve sebze ihracatının aratarak devam ettiğini söyledi.

Satıcı, başkan yardımcıları Erdoğan Ekinci ve Cahit Özer ile Antalya İhracatçılar Birliği'nde düzenlediği basın toplantısında, 9 aylık ihracat verilerini değerlendirdi. Satıcı'nın verdiği bilgilere göre, Antalya'dan en fazla yaş meyve sebze ihracatı sırasıyla Almanya, Rusya, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna'ya gerçekleştirildi. Ürün bazında ise 180 milyon 968 bin dolarlık ihracat ile domates ilk sıradaki yerini korudu. Domatesi, kiraz ve biber izledi. Aşırı yağışlar nedeniyle özellikle kirazda meydana gelen çatlamalar ihracatta beklenen sıçramayı engelledi. Buna rağmen kiraz ihracatı beklenen seviyeye ulaştı.

Mustafa Satıcı, yaş meyve sebze ihracat sezonunun başlamasıyla ilgili de bilgi verdi. Yeni sezonun ekim ayının ikinci haftasında başlayacağını bildiren Satıcı, "Önümüzdeki haftadan itibaren nar hasadı, ekim ayının ikinci haftasında sebze, kasım ayından itibaren de domates ihracatı başlayacak. Sezon sonunda toplamda 500 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleşmesini hedefliyoruz." dedi. İhracatın önündeki engellere de değinen Satıcı, Rusya Federasyonu'nun Bulgaristan üzerinden domates ve üzüm alımını durdurduğunu bildirdi. Rusya Federasyonu'na ihracatın Bulgaristan yerine deniz yoluna kaymasıyla birlikte limanlarda bir yığılmanın söz konusu olabileceğine dikkat çeken Birlik Başkanı, şöyle devam etti: "Yoğun ihracat sezonunun başlayacağı önümüzdeki günlerde bu yığılmaların artması ile ürünlerin sevkıyat süresinin artmasından endişe duyuyoruz. Bu nedenle bürokratik işlemlerin daha hızlı bir şekilde çözülmesi için ihracatçıların büyük bir kısmının bulunduğu Antalya Yaş Meyve Sebze Hal binasında ilgili kurumlar için yer tahsis edilmesi amacıyla girişimlerimiz devam ediyor."

BULGARİSTAN'DA SIKINTILAR DEVAM EDİYOR

AYMSİB Başkanı Mustafa Satıcı, sektörün en büyük pazarlarından Avrupa Birliği'ne ihracatta giriş kapısı olan Bulgaristan'da sıkıntıların devam ettiğini de aktardı. Bulgaristan gümrük kapılarında TIR'lardan numune alınarak analiz yapılmaya devam edildiğini dile getiren Satıcı, "Uygulamanın başladığı nisan ayından itibaren rastlanan zirai ilaç kalıntısı oranı yüzde 1'in bile altında. Bu durum zirai ilaç kalıntısı yönünden sektörün başarısını gösteriyor. Aynı gerçek, ithalatçı ülkelerin de dikkatini çekiyor. Bulgaristan tarafından her üç ayda bir Avrupa Komisyonu'na konu hakkında rapor yazılıyor. Ekim ayında Avrupa Komisyonu mevzuat uygulamasını tekrar değerlendirecek." diye konuştu.

MERKEZ BANKASI'NIN PARA POLİTİKASINI ELEŞTİRDİ

Satıcı, döviz kurlarındaki düşüşün ihracatı olumsuz yönde etkilemeye devam ettiğini ileri sürdü. "İhracat faaliyetleriyle ilgili maliyetler her geçen gün artarken, döviz kurlarındaki düşük seyir nedeniyle ihracatçının kazancı giderek azalıyor." diyen Satıcı, Merkez Bankası'nın para politikalarını eleştirdi. Merkez Bankası'nın Başbakan Erdoğan'ın devreye girmesiyle 75 milyar dolar olan döviz rezervini en az 100 milyar dolara çıkaracağı konusunda açıklama yaptığını hatırlatan Satıcı, MB'nin uyguladığı para politikalarının Türkiye'de üretim ve ihracat yapan sektörlere hizmet etmediğini, ve ülkenin gelişmesinin önünü tıkadığını iddia etti. Satıcı, Merkez Bankası'nın ihracatçı ve siyasi çevrelerin baskısıyla rezervleri 100 milyar dolara çıkaracağı şeklindeki açıklamasını samimi bulmadığını dile getirirken, "Zamanında faiz indirim yapmamasını nedeniyle bundan sonra alacağı tedbirlerin de çok fazla etkisinin olacağını düşünmüyoruz. Bu açıklamadan sonra dolar şu anda 1,44'e geriledi." ifadelerini kullandı. Sektörün yapısının döviz kurlarına karşı hassas olduğunu vurgulayan Satıcı, bu kurlarla dış pazarlarda rekabet etmenin zor olduğuna işaret etti.