Kültür Ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Kayseri'de

Kayseri'de Tarihi Kentler Birliği'nin kuruluşunun 10. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen "Koruma Projeleri Özendirme" yarışması ödülleri düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Kayseri Büyükşehir ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mehmet Özhaseki'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa Tarihi Kentler Birliği üyesi belediye başkanlarının yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katıldı. Düzenlenen programda konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri'nin 6 bin yıl geriye giden tarihi ile en kadim şehirlerden birisi olduğunu ifade ederek "50 kurucu üye ile Osmanlı'nın başkenti Bursa'dan yola çıkan ve bugün
Türkiye'nin en katılımcı ve atılımcı misyonunu üstlenen Tarihi Kentler Birliği'nin kuruluş yıl dönümünü kutluyoruz. 10 yılda çok güzellikler yaşadık. Aramıza kara kedi sokmadık, sokmayacağız. Biz istedik ki çalışma yönetimimizle üretim anlayışımızla iş tutuşumuzla Türkiye'ye bir şeyler anlatım. Biz tarihten ders alalım çıkmazların önünü keselim. Bir yönetim modeli kuralım. Bu kurum her kesime bir şeyler söylesin. Farklılığın nasıl zenginlik olarak gösterilebileceğini gösterelim istedik. Bu yapı bu haliyle
kurulmuştu. Kimse bu yapıyı bu ekseninden çıkartamaz. Birliğimiz ne topluma ne de devletine yük olan bir kurum olmadı. Sürekli pozitif enerji üreten bir kurum haline geldik. Bu şekilde de devam edeceğiz "dedi.
Tarihi Kentler Birliği'nin 10. yıl sunumuna katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Tarihi Kentler Birliği toplantılarına katıldığında ufkunun genişlediğini hissettiğini belirterek "Türkiye için tarihi bir dönemde Kültür ve Turizm Bakanı olduğumu hissediyorum" dedi.
Günay konuşmasında, "Türkiye'nin siyasal bakımından çeyrek yüzyılını yaşadığım için anlatabileceğimi düşünüyorum. Benim çok sevdiğim güzel bir söz vardır. Hayat ileriye doğru yaşanır ancak geriye bakarak anlaşılır. Tarihi Kentler Birliği kurulalı 10 yıl geçmiş. Belki 100 yıllık bir alana mercek tuttu. Çeşitli nedenlerle ihmal edilmiş, tahrip edilmiş, kötü kullanılmış inanılmaz tarihi eserlerimiz vardı. Şimdi birliğimiz geçmişe bakarak geleceği görmeye çalışıyor. 10 yıl içinde sadece üye sayısı 50'den
300'e varmakla kalmamış, Anadolu'nun her tarafında sayı artmaya başlamış. Her yerde tarihi olan yapıları yıkmama, tarihsel varlıklara sahip çıkma konusundaki bilinci Türkiye'nin dört bir yanında yollarda gördüm. Tarihi Kentler Birliği 10 yıldan bu yana bu bilincin gelişmesini sağladı" dedi.

"FONLARDAKİ BİRİKİMLERİ BEKLETMEDEN KULLANIN "
Toplanan emlak vergilerinden yüzde 10 alarak bir fon oluşturulduğuna dikkat çeken Günay, "Bu çok ciddi bir fon. Buradan belediye başkanlarına, valilerimize sesleniyorum. Bunun nemasını kullanmak için bekletmeyin. Tarihi ve kültürel varlıklara hangi dönemden olduklarına bakmaksızın bizimdir diyerek sahip çıkmaya çalışalım. Hangi dönemden, hangi inançtan, hangi uygarlıktan kalmış olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ne varsa hepsi bizimdir. Bunları geleceğe taşımak bizim borcumuzdur"
dedi.
Gerçekleştirilen Tarihi Kentler Birliğinin 10. yıl sunumu çerçevesinde TKB Koruma Projeleri Özendirme Yarışması 2009 ödülleri Kültür ve turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından verildi.