Kağızman'ın düşman işgalinden kurtarılışının 90. yıl dönümü kutlandı

Kars'ın Kağızman ilçesinin düşman işgalinden kurtarılışının 90. yıl dönümü törenle kutlandı.

İstiklal Alanı'ndaki Atatürk büstüne çelenk

Kars'ın Kağızman ilçesinin düşman işgalinden kurtarılışının 90. yıl dönümü törenle kutlandı.

İstiklal Alanı'ndaki Atatürk büstüne çelenk konulması ile başlayan törenler, Kağızman Şehitliği'nde devam etti. Burada şehitlik defteri imzalandı, şehitlerin ruhuna dualar okundu. Ziyaretin ardından, İstiklal Alanı'ndaki motorlu araçların 1 dakika süreyle klakson çaldı. Milis kuvvetleri harekete geçerek sembolik olarak ilçenin kurtuluşunu canlandırdı. Temsili kurtarmada, milis kuvvetleri ile Ermeni askerleri arasında geçen çarpışmada duyulan top ve mermi sesleri gerçeğini aratmadı. Şehitler bir bir taşınırken, Ermeniler esir alındı. Sonrasında minik bir öğrenci tarafından Kaymakam Şuayip Gürsoy'a Türk bayrağı teslim edildi.

Kağızman Belediye Başkanı Mehmet Alkan, o günleri şu sözlerle anlattı: "Alirıza Ataman Kağızman'a gelerek Armutlu ve Todan'da teşkilatlanmaya başladı. 1920'de Şark Cephesi Komutanı Kazım Karabekir'in emrindeki kolordu harekete geçti. 12. tümenin de Karakurt'tan Aras Vadisi'ne inerek Kağızman'a doğru harekete geçmesiyle, bu hareketi haber alan milli şura ve kahraman milis kuvvetleri Alirıza Ataman'ın emriyle 1 Ekim 1920'de Kağızman merkez ve köylerinde toplanarak kahraman milislerle taarruza geçtiler. Büyük ve onurlu bir mücadele verilmesi sonucu bu güzel ve şirin ilçemiz düşman işgalinden kurtulmuştur."

Konuşmanın ardından öğrenciler tarafından şiirler okunurken, öğrenci bandosu eşliğinde askeri birlikler, öğrenciler ve belediyeye ait araların resmi geçit yaptı. Kutlama törenine Kaymakam Şuayip Gürsoy, Garnizon Komutanı Binbaşı Ahmet Mustafa İnam, Belediye Başkanı Ahmet Alkan, Cumhuriyet Başsavcısı Serhat Özveren, okul müdürleri, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.