Döviz alım ihalelerinde yöntem değişti

Merkez Bankası (TCMB), döviz alım ihalelerinde 4 Ekim Pazartesi günü başlayan hafta içinde rezerv birikimini hızlandırmak amacıyla ilave döviz alımı yapılmasına karar verdi.

Merkez Bankası (TCMB), döviz alım ihalelerinde 4 Ekim Pazartesi günü başlayan hafta içinde rezerv birikimini hızlandırmak amacıyla ilave döviz alımı yapılmasına karar verdi. İlave alımı yapılabilecek tutar en fazla 300 milyon dolar olarak belirlendi.

Diğer ihale koşulları değişmemiş olmakla birlikte, kamuoyunun bilgilendirilmesi açısından tekrar açıklanan söz konusu koşullar şöyle:

** İhaleye döviz ve efektif piyasalarında işlem yapmaya yetkili bankalar katılabilecek.

** Türkiye'de işgünü olmasına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri'nde ödeme sistemlerinin tatil olduğu günlerde, yarım iş günlerinde ve ihale öncesinde Merkez Bankası'nca dövize doğrudan alım ya da satım yönünde müdahale edilen günlerde ihale düzenlenmeyecek.

** İhale, çoklu fiyat ihalesi yöntemi ile yapılacak.

** İhale teklif miktarı minimum 1 milyon dolar ve katları üzerinden verilebilecek. İhalede teklif edilebilecek maksimum tutar ihale tutarı ile sınırlı olacak.

** Bankalar, verdikleri teklif tutarlarını ve fiyatları ihale süresince değiştiremeyecek.

** İhalenin kesildiği fiyatta birden fazla teklif olması halinde dağıtım oransal olarak yapılacak.

** İhaleye katılmak isteyen bankalar, tekliflerini tutar ve fiyat belirtmek suretiyle EFT sistemi aracılığıyla gönderecek.

** İhalenin sonuçlanmasını takiben ihaleye ilişkin toplam teklif, ortalama fiyat, maksimum fiyat ve minimum fiyat bilgileri Reuters veri sağlama sisteminin sayfasında ilan edilecek. Bu ilanı takiben ilave alım yapılmayan düzenli döviz alım ihalelerinde bankalar saat 14.00'e kadar opsiyon haklarını kullanabilecek. Kullanılan opsiyon miktarı da opsiyon kullanım süresinin sonunda aynı sayfada ilan edilecek.

** İhalelerde işlem komisyonu alınmayacak.

** İhale yükümlülüğünü yerine getiremeyen bankalara, döviz ve efektif piyasaları uygulama talimatı çerçevesinde müeyyide uygulanacak.

Merkez Bankası'nın önceki uygulamalarında olduğu gibi, önümüzdeki dönemde döviz arzına ilişkin gelişmelerin yakından takip edileceği ve öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda döviz alım ihalelerinde, önceden duyurularak değişiklik yapılabileceği, gerek duyulursa ihalelere kısa ya da uzun süreli olarak ara verilebileceği de kaydedildi.