Diyarbakır çiftçisine ücretsiz örnek meyve bahçeleri kuruluyor

Diyarbakır İl Tarım Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, Güneydoğu'da meyveciliği geliştirmek için isteyen her çiftçinin arsasına örnek meyve bahçeleri kurdukla

Diyarbakır İl Tarım Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, Güneydoğu'da meyveciliği geliştirmek için isteyen her çiftçinin arsasına örnek meyve bahçeleri kurduklarını söyledi.

Diyarbakır'ın meyvecilik bakımından şartlarının çok uygun olmasına rağmen ticari amaçlı meyve bahçelerinin olmadığını belirten Koçkaya, "Bölgede genelde ikram amaçlı meyve üretiliyor. Yani misafire ikram edelim yeter diyor. Artık örnek meyve bahçeleri kuruyoruz. Teknik elemanlarımız bahçeyi kurduktan sonra gerekli eğitimleri veriyor. Amacımız Diyarbakır'da meyveciliği geliştirerek istihdam açısından bir sektör haline getirmektir." dedi.

Diyarbakır'da çiftçilerin hububat yerine bakanlık tarafından desteklenen meyveciliğe yönelmeleri gerektiğini anlatan Koçkaya, "Çiftçilerimizin büyük kısmı hububat tarımı yapıyor. Kaliteli ve yüksek verim elde etmeleri için tarım alanında gelişen teknolojiyi takip etmeleri, destekleme kapsamındaki meyvecilik gibi ürünlere yönelmeleri gerekir. Son dönemini iyi değerlendirsinler. Bize müracaat etsinler." şeklinde konuştu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın destekleme kapsamına aldığı meyveciliğin yapılmasını isteyen Koçkaya, "Böylece çiftçimiz daha fazla kazanmış olacak. Ülkemizde tarımsal sanayinin geliştiği illerde çiftçiler tarım alanında ihtiyaç duyulan her türlü girdi teminini ve ürün pazarlamasını oluşturdukları birlikler aracılığı ile yapıyor." dedi.

"MEYVECİLİK İKRAM İÇİN DEĞİL TİCARET İÇİN YAPILMALI"

Diyarbakır'a atandığından bu yana meyvecilik konusu üzerinde özenle durduğunu anlatan Koçkaya, yaptıkları çalışmada çok sayıda meyvenin eş dost ve akrabaya ikram amaçlı iki üç ağaçla sınırlı şekilde yetiştirildiğini tespit ettiklerini kaydetti.

Koçkaya şunları söyledi: "Çiftçinin tarlasının başına iki üç incir ağacı yetiştirdiğini görüyoruz. Eş dosta ikram amaçlı bunu yapıyor. 3 ağaç yerine 300 ağaç yetiştirse hububattan daha fazla gelir elde edeceğini anlatıyoruz. Benzer örnekleri bütün meyve türlerinde görüyoruz. Meyveciliği ikram için değil ticari kazanç için yapmalıyız. Bu amaçla isteyen çiftçilerimize 10–15 dönümlük alanda örnek bahçeler kuruyoruz. Çiftçinin yapacağı tek şey var bize müracaat etmesi."

Koçkaya, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yürütülen 2009-2010 Üretim Sezonu Sertifikalı Fidan desteklemeleri ile Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi (İFAT) desteklemeleri çerçevesinde onlarca çiftçiye binlerce TL hibe sağladıklarını kaydetti.