Bankacılar munzam karşılığa faiz verilmemesine tepkili

Bir bankacının verdiği bilgiye göre bankacılar, MB'nin TL munzam karşılık oranlarını artırmasından çok ay...


Bir bankacının verdiği bilgiye göre bankacılar, MB'nin TL munzam karşılık oranlarını artırmasından çok ayrılan bu karşılıklara verilen yüzde 5 faizin kaldırmasına tepkili.
Merkez Bankası, munzam karşılıklar için 2001 krizinden bu yana bankalara faiz ödüyor. MB, kriz döneminde bankaları desteklemek amacıyla yüzde 40 ile başlayan daha sonra kademeli olarak yüzde 21 ve 12 gibi rakamlardan yüzde 5'ye kadar düşen oranlarda faiz veriyordu. 2001 krizi öncesinde TL ve döviz munzam karşılıkları için bankalara MB tarafından herhangi bir faiz ödenmiyordu.
MB aldığı son karar ile munzam karşılık faizleri 2001 krizi öncesine dönmüş oldu. MB, 2008 yılında dolar ve euro munzam karşılıklar için verdiği faiz oranlarını sıfıra çekmişti. Dünyada, Amerika ve Brezilya gibi bazı ülkeler bankalara ayırdıkları munzam karşılıklar için faiz ödüyor bazı Avrupa ülkeler ise ödemiyor.

 

Akkurt: Merkez Bankası biraz daha bekleyebilirdi
Merkez Bankası'nın munzam karşılıkların artırılması kararına dair Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, "Bence bunun arkasında şu yatıyor, Türkiye çok hızlı büyüdü. Yüzde 11, arkasından 10... Özellikle iç talepten gelen bu büyümenin bir şekilde soğutulması amacıyla yapıldığını düşünüyorum.
Isınan bir ekonomi, ama bence biraz daha beklenebilirdi" değerlendirmesinde bulundu.

 

Özen: MB faizi bankalar üzerinden yükseltiyor
MB'nin faiz oranlarını bankacılık sektörü üzerinden yükseltmeye çalıştığını söyleyen Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, "Bu yapıldığı zaman kârımızın % 4'ü civarında olacak. Bankacılık önümüzdeki yıllarda bu kadar kârlı olmayacak. Munzam karşılığını artırırsanız bu da ciddi bir maliyet. Biz de bu maliyeti fiyatların üzerine koymak zorundayız. Bizim üzerimizden faiz yükselmesi düşünülüyor" dedi. 
AA