100 bin ton kapasiteli fabrikaya 30 bin ton şeker üretimi izni verilmesi moralleri bozdu

Adapazarı Şeker Fabrikası pancar alımına törenle başlandı. Ancak fabrikanın şeker üretim kotasının bu sezon arttırılması beklenirken 61 bin tondan 30

Adapazarı Şeker Fabrikası pancar alımına törenle başlandı. Ancak fabrikanın şeker üretim kotasının bu sezon arttırılması beklenirken 61 bin tondan 30 bin tona düşürülmesi üreticilerin moralini bozdu.

Adapazarı Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aya, kota konusunun en büyük sorun olduğunu söyledi. Geçen yıl 69 bin 460 ton şeker üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Aya, "Verilen A kotasının dışında 9 bin 310 ton da C şekeri ürettik. İhracatçı firmalara satarak bu şeker ihraç edildi. Geçen sezon fabrika ülkeye 120 milyon TL katma değer sağlamıştır. Fabrikamız yapmış olduğu teknolojik yenilemelerle ürettiği şekerin sanayi kilogram maliyetini 1 lira 27 kuruş indirerek, Türkiye'de ilk 5 fabrikanın içerisinde yer almayı başarmıştır." diye konuştu.

Şeker Kurulu'nun haksız uygulamaları sebebiyle kota sorunun çözülemediğini dile getiren Aya, kurulun yapısını da tartışmaya açtı. Aya, şunları kaydetti: "Şeker Kurulu'nun yapısına baktığınızda, sözüm ona kooperatiflerin temsilcisi olarak PANKOBİLİK adına bir üye, özel şeker fabrikaları adına da bir üye var ama her ikisi de, aynı fabrikadan ve o fabrikanın çıkarlarını ön plana aldıklarından, bizim hakkımızı kimler, nerede ve nasıl koruyacak bunun da takdirini sizlere bırakıyorum."

Çalışma, üretmek ve fabrikamızın geleceğini sağlam temeller üzerine oturtmak istediklerini vurgulayan Aya, şöyle devam etti: "Ama birileri çıkıyor diyor ki 'Hayır üretmeyin, çalışmayın, çiftçilerin yüzü gülmesin'. Biz inancımız ve inadımız ile çiftçilerimiz için her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Yıllık üretim kapasitemiz 99 bin tondur. Bizi bıraksınlar 100 bin ton şeker üretelim. Sakaryamıza ve ülkemize daha fazla katkıda bulunalım."

Adapazarı Şeker Fabrikası Genel Müdürü Naci Özavcı ise bu kampanya döneminde 175 bin ton pancar işlenerek 31 bin ton şeker üretimi gerçekleştirileceğini ve üreticilere 32 milyon lira ödeme yapılması hedeflendiğini kaydetti. Avcı, Adapazarı Şeker Fabrikası, bu yıl ülke ekonomisine 60 milyon lira katma değer sağlayacağını sözlerine ekledi.

Törene katılan Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise kampanya döneminin hayırlı olmasını dilediğini belirterek, ''Sakarya bilindiği gibi tarımın çok önemli bir ağırlık gösterdiği, yaklaşık 500 bin hektar arazinin 250 bin hektarının tarımda kullanıldığı bir kent. Tarım ağırlığının bu kentin ekonomisinde yüzde 25 sevi inde, istihdamın ise yüzde 50'si tarım sektöründe gerçekleştiriliyor. Tarımda ağırlıklı bir kentin tarımda ağırlıklı bir kentin bu noktalara gelmesinde simge kurumlardan birisi de Adapazarı Şeker Fabrikası'dır. Adapazarı Şeker Fabrikası 1954 yılında bu kentin vilayet olmasına gerekçe olmuş tesislerden birisi.'' diye konuştu.

Törende ayrıca başarılı çiftçiler altın ve çeşitli hediyelerle ödüllendirildi.