Kulisler hareketli

AK Parti'nin sürpriz yasa teklifi siyasi kulisleri hareketlendirirken çifte sandık hazırlığı gündeme geldi.

Tasarıyla Anayasa değişikliklerinin zorunlu olarak halk oyuna gitmesi halinde 120 gün olan referandum süresi 45 güne indiriliyor.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin önceki gün 10-12 maddelik dar kapsamlı Anayasa değişikliği paketi sinyali verirken, muhalefetten destek gelmemesi halinde Anayasa değişikliklerinin zorunlu referanduma sunulması riskiyle karşı karşıya kalacak AK Parti’den referandum süresini kısaltan yasa teklifi geldi. Teklifle, referandum süresi 120 günden 45 güne indiriliyor. Yabancı ülkelerdeki vatandaşların halkoylamasından 40 gün önce başlayan oy verme süresi de 15 gün olarak değiştiriliyor. Teklif sahibi Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, şu anda bir anayasa değişikliği çalışması yapmadıklarını belirterek, “Amaç süreyi kısaltarak vatandaşın daha bilinçli oy kullanmasını sağlamak” dedi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN

Teklifin gerekçesinde, anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulması için mevcut halde uygulanan 120 günlük sürenin “halkoylamasının güncelliğini eskitecek kadar uzun” olduğu belirtilerek, “Toplumu bu kadar uzun süre halkoylamasına yoğunlaştırmanın rasyonel demokrasi ilkeleri ile bağdaşır yanı yoktur” denildi. Bekir Bozdağ, teklifinin TBMM Başkanı Şahin’in mesajını verdiği 10-12 maddelik anayasa değişikliği hazırlığı ya da demokratikleşme kapsamında yapılması düşünülen Anayasa değişiklikleriyle bağlantısı olmadığını söyledi. Bozdağ, şu anda bir anayasa değişikliği çalışması olmadığını Şahin’in bu açıklamayı neye dayanarak yaptığını bilmediğini belirtti.

Bozdağ, teklifinin tümüyle bir referandumun sözkonusu olması halinde bu konunun Türkiye’nin gündemini aylarca meşgul etmemesini ve vatandaşların daha bilinçli oy kullanabilmelerini sağlamaya yönelik olduğunu savundu. Bozdağ şöyle konuştu: “Mevcut mevzuatımızda Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulması için öngörülen süre 120 günden sonraki ilk pazar yani 4 ay 7 günlük bir zamanı öngörüyor. Bu çok uzun. Halkoyuna sunulan konuların tartışılması 1-2 ay sürüyor, daha sonra gündem değişiyor insanlar unutuluyor ne tartışıldığını, referanduma sunulan düzenlemelerin ne olduğunu. Bu nedenle de referandumdan öngörülen fayda tam hasıl olamıyor.”

AK PARTİ'NİN 31 OY AÇIĞI VAR

Anayasa değişiklikleri TBMM’de iki turda görüşülüp oylanıyor. 2. tur oylamada 330’dan az oy alan maddeler “reddedilmiş” sayılıyor. Teklifin tümünün oylamasında 330’un altında oy çıkarsa ise teklifin tamamı reddedilmiş kabul ediliyor. 367’nin üzerinde oyla kabul edilen Anayasa değişikliklerini Cumhurbaşkanı isterse yine de referanduma sunabiliyor. Ancak 330-366 arasında oy çıkması halinde anayasa değişikliklerinin zorunlu olarak referanduma sunulması gerekiyor. AKP’nin şu anda TBMM’de 337 milletvekili bulunuyor. Ancak TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin oy kullanamayınca, bu rakam 336’ya düşüyor. Zorunlu referandum riski sözkonusu olmadan AKP’nin anayasa değişikliklerini TBMM’den geçirebilmesi için dışardan 31 milletvekilinin desteğini alması gerekiyor..

Referandum sürecini kısaltan yasa teklifi muhalefet tarafından “seçim işareti” olarak nitelendirilirken, düzenleme AK Parti kulislerinde ise “çifte sandık planının alt yapısını oluşturma” şeklinde yorumlandı. AK Parti’nin etkin bir ismi VATAN’a konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Referandum sürecinin kısaltılması bir gereklilik. Bunun ötesinde genel seçimlerden önce bir anayasa değişikliği gündeme getirilebilir. Bu durumda daha önce yapılmak istenilen ancak hayata geçirilemeyen çifte sandık formülü yeniden gündeme gelebilir. AK Parti bu kozu elinde tutmak istiyor. 120 günlük referandum sürecinin, seçim süreciyle eşleştirilmesi güçlük yaratıyor. Ama süre 45 güne indiğinde bu çakıştırmayı yapmak daha kolay olacaktır.”