İşte karargahta alınan kararlar

Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ arasında 2.45 dakika süren görüşmenin ardından alınan kararlar kamuoyuna duyruldu.

İşte karargahta alınan kararlar
İşte Karargah'ta alınan kararlar:

Kurumlararası çatışma görüntüsü olmayacak

Daha sağlıklı yürüyüş için daha fazla bilgi

Jandarma ile polisin tam işbirliği olacak


Başbakan Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’le birlikte, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile haftalık olağan görüşmesini ilk kez Genelkurmay karargahında gerçekleştirdi. Genelkurmay 2’nci Başkanı Hasan Iğsız’ın da katıldığı zirvede, kurumlar arası çatışma görüntüsünün ortadan kalkması için mutabakata varıldı. Erdoğan, kozmik oda soruşturmasının ardından yapılması nedeniyle önem verilen karargâhtaki görüşme programına, Keçiören’deki evinde başladı. Erdoğan ilk buluşmasını evinde sabah 09.15’te İçişleri Bakanı Atalay ile gerçekleştirdi. Erdoğan, saat 10.00’da Atalay’ı da yanına alarak evinden ayrıldı. Karargah'a doğru yol alan Erdoğan’ın konvoyuna Başbakanlık önünden geçerken Adalet Bakanı Ergin de dahil oldu. Başbakan’ın konvoyu, Genelkurmay’a 10 dakikalık gecikmeyle ulaştı.

Arınç’a suikast iddiası

Buluşmanın dörtlü gerçekleştirilmesinde, Cumhurbaşkanı Gül’ün, salı günü Çankaya Köşkü’nde yasama, yürütme ve yargı erklerinin başkanlarını bir araya getirmesi önemli rol oynadı. Dünkü dörtlü görüşme, Köşk’teki buluşmanın devamı ve tamamlayıcısı oldu. Buluşmada konuşulan ‘TSK’yı ilgilendiren tüm konular’ arasında güncel olanları da yer aldı. Bu çerçevede Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yönelik suikast iddiası ve ardından Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda başlatılan arama, hakim Kadir Kayan’ın askeri araçla takibi iddiaları da değerlendirildi. Bu konuda TSK, Adalet Bakanlığı ve emniyeti ilgilendiren tüm sorular karşılıklı olarak konuşuldu, yanıtlar alındı.

Hassas davran, sıkı çalış

Dörtlü buluşmada geleceğe yönelik önemli mutabakatlar sağlandı. Buna göre, öncelikle kurumlar arası uyum sağlanacak ve bu amaçla öncelik, “Kurumlar arasında birbirine karşı daha hassas davranışın” gerçekleştirilmesine verilecek. Kurumlar birbirine rakip gibi davranmayacak, aynı sorunu çözüme kavuşturma noktasında daha sıkı çalışma yapan, bilgileri paylaşacak. Bu amaçla kurumlar arası görüşme ve işbirliği platformları artırılacak. Bu konuda en önemli görev de jandarma ile emniyet teşkilatlarına düşecek. Bu iki kurum, aralarındaki ilişkinin daha fazla geliştirilmesi için üstüne düşen herşeyi yapacak. Terörle mücadele konusu da iki kurumun uyumuna ayrı bir ağırlık veriyor. En ufak uyumsuzta üst düzey müdahaleden kaçınılmayacak.

Ayak sürüyen kurumlar

Bu çerçevede kurumlar arasında ve somut olaylar bazında aksayan yönlerin ne olduğu da toplantıda gözden geçirildi. Bu konuda ayak sürüyen kurumlar var mı, yok mu bakıldı. Tespit edilen ayak sürüme örneklerinin yinelenmemesi için gerekenler gözden geçirildi. Başbakan’ın İçişleri ve Adalet Bakanı ile bu ziyareti gerçekleştirmesi TSK’ya “Yalnız değilsiniz, hükümet yanınızdadır” mesajı olarak yorumlandı. Bu ziyaretle kurumlar arası çatışma görüntüsünün önüne geçildi. Medya üzerinden değil, diyalogla sorunların çözülmesi bir kez daha teyit edildi.

Şeref defterini imzaladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile Genelkurmay Karargâhındaki görüşmesi 2 saat 40 dakika sürdü. Sitede, Erdoğan’ın yanında Başbuğ olduğu halde, Genelkurmay Şeref Defteri’ni imzalarken çekilen fotoğrafına da yer verildi. Genelkurmay Başkanlığı brifing salonunda gerçekleşen görüşme saat 12.50’de sona erdi. Görüşme sonrası Genelkurmay’dan yapılan açıklama şöyle: “Haftalık olağan görüşme bugün Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda yapılmıştır. Görüşmeye Adalet ve İçişleri bakanları katılmışlardır. Görüşmede iç güvenlik konuları başta olmak üzere diğer konular üzerinde de durulmuştur.”