Rusya tarihi ile yüzleşecek

Rusya'da SSCB'nin dağılmasının ardından açılan arşivler ve ortaya çıkan tarihi gerçekler sürekli ülke gündemini meşgul etmeye devam ediyor.

Rusya’nın en büyük bölünme alanlarından biri Çarlık Rusya’sı ile Sovyet Rusya’sı arasında yapılan tercih.

Ülkenin önde gelen basın organlarından Ria Novosti haber ajansı, Eho Moskvı radyosu ve İzvestia gazetesi bu konularda daha fazla tartışma ortamı oluşturmak için “Tarihe Dikkat!” başlıklı bir enformasyon projesi başlatıyor.

Moskova’da basına konuşan projenin organizatörleri çalışmanın nasıl yürütüleceğiyle ilgili bilgi verdi. Ria Novosti Genel Yayın Yönetmeni Svetlana Mironyuk, amaçlarının tarihle ilgili tartışma masasını oluşturmak olduğunu belirtti. Mironyuk, “Biz multimedya çağında yaşıyoruz. Özellikle genç nesil başta olmak üzere çok sayıda okuyucu, dinleyici ve kullanıcı bulunuyor. Bu projedede biz onların görüş ve düşüncelerini birleştirmeyi planlıyoruz.” diye konuştu.

Mironyuk, projede geçmiş tarihin en tartışmalı konularının masaya yatırılacağını anlattı. Mironyuk, “Ayrıca genç neslin tarihe olan ilgisini canlandırmak da hedeflerimiz arasında.” diye konuştu.

Eho Moskvı radyosu Genel Yayın Yönetmeni Aleksey Venediktov da projenin en önemli niteliğinin multimedya olmasına bağladı. Venediktov, tarih konularında bazı ülkelerde uygulanan baskıcı yöntemleri de sert dille eleştirdi.

İzvestia gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vitali Abramov da projeyi “yılın projesi” olarak nitelendirerek, “Vatandaşlarımız bu proje sayesinde önemli tarihi konuların tartışılması sürecine katılacak.” dedi.

“Tarihe Dikkat!” projesinin çalışması şöyle planlanıyor: Ria Novosti’de yabancı konukların katılımıyla yuvarlak masa ve canlı yayın programları yapılacak. Eho Moskvı radyosu Pazar günü özel bir programda tartışma sonuçlarını ele alacak. İzvestia gazetesi de tarihi konularla ilgili okuyucu tartışmaları ve çeşitli makaleler yayınlayacak.
Rusya toplumu tarihi çok tartışıyor

Yaklaşık 20 yıldır Rusya toplumu tarihi konularını tartışıyor. En çok tartışılan konular arasında 1917 Bolşevik Devrimi, SSCB’nin kurucusu Vladimir Lenin’in Almanya’nın “ajanı” olup olmadığı, eski diktatör lider Jozef Stalin’in politikaları, İkinci Dünya Savaşı, Çarlık Rusya, 1918-20 yıllardaki İç Savaş, KGB ve eski Sovyet cumhuriyetlerin Rusya’ya ilhak edildiği konular yer alıyor.