Manisa'daki Romanlara yer gösterildi

Manisa Selendi'de sigara içme meselesinden başlayan kavga etnik kavgaya döndü.

Manisa'daki Romanlara yer gösterildi
Manisa'daki Romanlara yer gösterildi
İlçede toplanan 1000 kişi Romanların evlerini, işyerlerini taşladı, otomobillerini devirdi. Sonuç: Bir grup Roman başka ilçeye yollandı.

Yılbaşı günü bir kahvehanede yaşanan ‘Burada sigara içerim, içemezsin’ kavgası, Manisa’nın Selendi ilçesinde utanç gecesiyle son buldu. Sigara kavgasından beş gün sonra toplanan yaklaşık 1000 kişi Romanların yaşadığı mahalleye yürüdü. Beş güne yayılan olaylarda üç kişi yaralandı. Bir grup Roman vatandaş ilçe dışına çıkarıldı.

Olaylar, yılbaşı gecesi saat 23.30 sularında, Manisa’nın Selendi ilçesindeki ‘Çavuş’un Yeri’ adlı kahvede başladı. Roman Burhan Uçkun iddiaya göre kahvehaneye elinde sigarayla girmekte ısrar etti. Kahve çalışanlarıyla 32 yaşındaki Uçkun arasındaki tartışma kavgaya dönüştü. Taraflar araya giren müşterilerce yatıştırıldı.
Ancak birkaç saat sonra yeniden kahveye gelen Uçkun’un yakınları camları kırdı. Kahve işletmecisi Ramazan Yıldız, işyerini beş günlüğüne kapattı. Burhan Uçkun’un babası 62 yaşındaki Necdet Uçkun ise iddiaya göre oğlunun karıştığı kavgayı öğrendikten sonra kalp krizinden öldü.

‘Çavuş’un Yeri’, kırılan camları taktırdıktan sonra. beş günün ardından dün yeniden açıldı. Ancak ellerinde sopalarla kahveye gelen Uçkun ve yakınları cam, masa ve sandalyeleri kırdı. Kahvehane çalışanı Musa Yıldız, kardeşi Murat Yıldız ile müşterilerden Durmuş Erol yaralandı. Kahveyi taş yağmuruna da tutan Roman grup, daha sonra kaçtı.

Polis olayın ardından Uçkun ve 18 yakınını evde gözaltına aldı. Zanlılar polisteki sorgularının ardından savcının talimatıyla salıverildi.

‘Selendi bizimdir, bizim kalacak’
Haber ilçede kısa sürede yayıldı. Dün akşam saatlerinde kahvenini önünde toplanan yaklaşık 1000 kişi ‘Selendi bizimdir, bizim kalacak’ sloganları eşliğinde Romanların oturduğu Zafer Mahallesi’ne yürüdü. Havaya ateş açan polise aldırmadan ilerleyen grup bazı evleri taşladı, bir evi ateşe verdi.

Polis jandarmadan yardım istedi. Jandarma geldiğinde kalabalık bu kez mahalledeki dört otomobil ve üç minübüsü taşlayıp devirdi.
Beş saatte dağıtılabilen kalabalık, bir süre sonra yeniden toplanıp Hükümet Konağı’na yürüdü.
Kaymakam Selim Palamut ve Belediye Başkanı MHP’li Nurullah Savaş, vatandaşları uyarırken ilçeye gelen Vali Celalettin Güvenç kalabalıktan sakin olmalarını ve dağılmalarını istedi. Kalabalık, ancak dün saat 01.30 sıralarında dağıldı.
‘Olayların tırmanmaması ve Roman vatandaşların can güvenliklerinin sağlanması’ için 74 Roman, evlerinden alınarak Selendi İlçe Jandarma Komutanlığı’na getirildi. Gazeteciler Vali Güvenç’e “Bir başka ile nakledilmeleri söz konusu mu?” diye sordu. Vali “Roman vatandaşlar aralarında bir durum değerlendirmesi yapıyor. Bu ilçede neden böyle bir huzursuzluk çıktığı konusunda özeleştirilerini yapıyorlar. Bizim nakil konusunda bir kararımız yok” diye cevap verdi. Ardından 15’i çocuk, 20’si kadın 74 Roman minübüs ve ambulanslarla polis eskortu eşliğinde daha önce yaşadıkları Gördes’e götürüldü.

‘Küfür isyan ettirdi’
Kahve sahibi Musa Yıldız: 25 kişi kadardılar. Başımdan ve kulağımdan yaralandım. Başıma altı dikiş atıldı. Kardeşim Murat elinden yaralandı. İşyerimdeki 11 cam kırıldı. İlçedekiler, külhanbeyi gibi davranıp, küfürlü konuşan bu kişilerden artık bıkmıştı.

Selendi Belediye Başkanı MHP’li Nurullah Savaş: İlçe halkı dışardan gelen kişilere karşı her zaman hoşgörülü davranır. İç içe yaşadığımız Roman vatandaşlara her zaman yardımcı olmaya çalıştık. Ortam yumuşamıştı. Ancak, Roman vatandaşların ilçeye ve halka ağır küfürler etmeleri olayın fitili tekrar ateşledi. Son yaşananlar halkı isyan ettirdi. Üç-beş kişinin tepkisi küçük bir ilçe olmamıza rağmen çığ gibi büyüdü. Halk sokağa döküldü.