'Bu teklif bir sağlık skandalıdır'

'Bu Teklif Bir Sağlık Skandalıdır' Türkiye sigara yasağına alışmaya çalışırken CHP Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu'nun TBMM'ye verdiği yasa teklifi yeni bir tartışma başlattı.

Türkiye kapalı alanlarda sigara yasağına alışmaya çalışırken CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu'nun TBMM'ye verdiği yasa teklifi yeni bir tartışma başlattı. Hacaloğlu'nun verdiği yasa teklifinde sigara yasağının 2015'e kadar ertelenmesi öngörülüyor. Teklifin gerekçesi ise işletmelerin yasağa uyum sürecinin gerektiği. Hacaloğlu'na göre kahvehane, kafeterya, restaurant sahipleri iş kaybına uğradı. Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı yasa teklifini HABERTURK.COM'a değerlendirdi:

"Biz bu teklifi bir sağlık skandalı olarak nitelendiriyoruz. Maalesef Algan Bey, konunun ayrıntılarını incelemeden eline tutturulmuş olan bir metni Meclis önüne sunmuş. Sigara içilen-içilmeyen yerlerin ayrılması gibi bir şey teknik olarak mümkün değil. Çünkü ikisinin arasını ayıran bir havalandırma sistemi yok. Bu nedenle akıllara hemen bir siyasinin yakını özel cihazlar pazarlayacak dedikodusu geliyor. Böyle bir dedikodu var. Umarım bu siyasinin kim olduğu açığa çıkar da herkes temize çıkar. Yasa teklifinin metninde maalesef bugünkü sigara endüstrisi tarafından yazdırıldığı ispat edilmiş, İspanya yasasıyla birebir benzerlikler bulduk. Bu nedenle bu yasa teklifinin derhal geri çekilmesi lazım. Bunun uygulanması Türkiye`nin dünya kamuoyunda rezil edilmesi demek olur. Dünya Sağlık Örgütü bizi dikkatle izliyor. Türkiye'ye bu konuda ödül bile verildi.

Sigara içenlerin hakkı bu kadar düşünülürken neden acaba Türkiye`de her yıl kaybettiğimiz yüz bin kişinin ailesiyle birlikte 500 bin kişinin mağduriyeti düşünülmüyor. Neden 4 milyon astım hastasının, hamilelerin, çocukların hakaları düşünülmüyor. Neden sigaraya ödenen 20 milyar doların ekonomik boyutu düşünülmüyor? Bir sosyal demokrat olarak söylüyorum, AK Parti'nin yaptığı tek ve en doğru yasa budur."